Cum se măsluiesc alegerile. Ghid practic

663
1
Cum se măsluiesc alegerile. Ghid practic - alageri-1336161441.jpg

Se spune că singurul vot cu greutate care contează este cel din ziua alegerilor. Dar pentru personajul sofisticat care este preocupat de măsluirea voturilor aceasta este o afirmație teribilă. Ziua alegerilor este un moment prea îndepărtat. Dacă umbli de colo-colo, în ziua alegerilor, dând în stân-ga și în dreapta în votanții oponenților tăi, măsluind urne și inventând rezultate, cineva undeva cu siguranță va reclama. Iar apoi vei fi luat la întrebări și îți vei știrbi reputația. Lucru de altfel inutil.
Dacă te apuci însă, să măs-luiești voturile cu mult timp înainte, poți avea o sesiune de alegeri care pare în regulă din afară dar îți garantează rezultatul dorit. Și nimeni nu va putea aduce nicio obiecție. Secretul este să urmezi regulile - după ce le vei fi scris tu însuți primul.

Controlează televiziunea și ziarele
Totul începe cu televiziunea, de unde se informează majoritatea alegătorilor (în special cei săraci și cu o educație precară). Nu cenzura în totalitate. Tolerează micile incursiuni neîntemeiate ale opoziției (nu chiar cele mai neînsemnate ca să poți avea și tu o idee asupra a ceea ce se întâmplă în tabăra adversă). Dar asigură-te că tu sau aliații tăi controlați toate canalele de televiziune principale. Va trebui ca știrile de televiziune să trâmbițeze succesele tale, portretizându-te ca pe un om serios, implicat, căruia îi plac probabil sporturile masculine și activitățile de caritate.
Vei deveni astfel o marcă dominantă în conștiința electoratului. Între timp, mașinăria ta propagandistă ar trebui să scoată în evidență toate slăbiciunile și defectele opozanților. Se va face uz de orice sciziune sau ruptură și de orice slăbiciune personală (în timp ce propriile tale vicii trebuie să rămână secrete de stat). Asta va ușura considerabil parcurgerea următoarelor etape.
Legile care guvernează partidele politice sunt în mâinile tale: fă-le să fie covârșitoare. Asta va secătui treptat opoziția de energie - și dacă au o singură scăpare, poți oricând să le îndepărtezi candidații de la vot. Propriul tău partid va controla o mașinărie birocratică puternică și se va conforma cu ușurință cerințelor. O întorsătură sofisticată ar fi și să îți creezi propriile tale partide de opoziție, o opoziție blândă, cu mai multe direcții. Acestea vor distrage atenția de la rivalii tăi reali.

Substanță și nonsens
Nu îți irosi timpul cu campania electorală. Orice altceva în afară de marșul triumfător te va face să pari un politician mediocru. În loc de asta pretinde că ești prea ocupat cu problemele administrative - și asigură-te că apari și la televizor făcând asta.
În ziua alegerilor oferă gratuit mâncare și băutură în zonele sărace. În locurile unde nu ai simpatizanți, fă ca secțiile de votare să se deschidă târziu și să se închidă devreme. Dacă se dovedește necesar, se pot termina buletinele de vot. Cozile lungi sunt la rândul lor o piedică în calea alegătorilor ocupați.
Pentru siguranță, trebuie să ai posibilitatea de a măslui rezultatele. Un sistem computerizat care este în aparență securizat dar în realitate accesibil este ideal. Dacă se folosesc urne, asigură-te că se pot depozita peste noapte într-o locație discretă unde, dacă orice altă cale dă greș, poți adăuga sau sustrage voturi atât cât este necesar. Dacă ești prins, spune că provocatorii încearcă să te discrediteze.
Niciuna dintre aceste metode nu te va ajuta să conduci țara sau localitatea odată ce ai câștigat. Dar cine a spus că politica este ușoară?
(un articol preluat și tradus din "The Economist")



Comentează știrea

ca
15 mai 2012
recunoasteti

v-a vandut mazare ghidul asta :)))

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.268 secunde