Cum explică Primăria Constanța dezastrul ecologic de la groapa de gunoi

2132
Cum explică Primăria Constanța dezastrul ecologic de la groapa de gunoi - fond2-1591628550.jpg

Articole de la același autor

În urma articolului "Am găsit un adevărat dezastru ecologic! De ce tace Primăria Constanța?" publicat în ediția de luni, 8 iunie 2020, a ziarului "Cuget liber", reprezentanții administrației publice locale au reacționat și au explicat situația de la groapa de gunoi din Portul Constanța. Printre altele, aceștia lasă de înțeles că au o oarecare vină însă nu ar fi singurii răspunzători.

"Deși amplasamentul funcționează încă din 2001 în baza unui protocol de colaborare între Primăria Municipiului Constanța și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, cea care ar fi trebui să se asigure, alături de noi, că se permite accesul la rampă doar pentru vehiculele care transportă deșeuri inerte, de trei ani de zile ne luptăm cu toți operatorii economici care transportă în zonă alte deșeuri decât cele provenite din construcții și desființări", au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Mai mult, în privința sancțiunilor primite de la Garda de Mediu, cei din administrația locală susțin că acestea au fost contestate în instanță. În plus, s-ar fi luat toate măsurile pentru igienizarea amplasamentului.

"Am contestat în instanță sancțiunile Gărzii de Mediu, am luat și continuăm să luăm toate măsurile ce vizează igienizarea amplasamentului prin îndepărtarea deșeurilor care nu se încadrează în categoria celor permise. Protocolul a fost actualizat anul trecut și au fost incluse obligații suplimentare iar în zonă desfășurăm activități de umplere/rambleiere a alveolelor naturale, nivelarea la cote a terenurilor învecinate alveolelor, extinderea terenului proprietate a statului român, precum și extracția deșeurilor care nu se încadrează în categoria celor provenite din construcții și desființări", au mai explicat reprezentanții Primăriei Constanța.

Reamintim că "bomba" ecologică a "explodat" în spațiul public după ce secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a făcut o vizită în județul Constanța și a atras atenția că la groapa de gunoi din Portul Constanța a găsit un adevărat dezastru ecologic. Mai mult, colegii de partid ai secretarului de stat, în speță, liberalii de la malul mării acuzau Primăria Constanța că a girat această groapă de gunoi ilegală, motiv pentru care ar trebui să ia măsuri rapide de igienizare.

"Am fost în vizită la Constanța, pe teren. Din păcate am constatat grave deficiențe legate de modul în care instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și-au făcut datoria în ultimii ani. Chiar în Portul Constanța, cel mai mare din țară, am găsit un adevărat dezastru ecologic. Acolo există o rampă unde ar fi trebuit să ajungă doar resturi inerte din construcții și demolări, care urmau să fie reutilizate pentru viitoare extinderi ale terminalelor. În realitate, acolo au fost aruncate ilegal, de-a lungul anilor, zeci de tone de deșeuri de toate felurile: industriale, menajere și chiar periculoase. Aceste deșeuri depozitate ilegal, abandonate și ignorate, ani la rând, atât de autoritățile locale, cât și de instituțiile de mediu care au responsabilități în zona de control, reprezintă adevărate focare de poluare care afectează, în egală măsură, solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre", spunea, după vizita la Constanța, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

El a mai adăugat că, din păcate, nu este singurul loc de acest fel aflat în proximitatea municipiului Constanța.

"Personal am vizitat alte trei astfel de gropi ilegale tolerate de autoritățile de aici și sunt convins că mai sunt și altele similare. Toți cei cu responsabilități în domeniu trebuie să înțeleagă că punerea în aplicare a legislației de mediu este obligatorie și nenegociabilă. În ceea ce privește modul în care instituțiile noastre subordonate din Constanța au verificat respectarea legii, cred că se impune o analiză profundă", a mai completat Mircea Fechet.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6748 secunde