CU CĂRȚILE PE MASĂ. Interviu cu Christian Gigi Chiru, candidat la funcția de primar al Orașului Eforie

8473
CU CĂRȚILE PE MASĂ. Interviu cu Christian Gigi Chiru, candidat la funcția de primar al Orașului Eforie - chiru-1595534368.jpg

Articole de la același autor

REPORTER: Bună ziua, domnule Chiru, vă mulțumim că ați acceptat să ne vorbiți despre lucruri mai putin știute din viața dumneavoastră. 


C.G. CHIRU: Bună ziua, eu vă mulțumesc!


REPORTER: Ați luat recent decizia să reveniți în viața publică a Orașului Eforie. De ce? 


C.G. CHIRU: Da, este adevărat. M-am hotărât să candidez pentru funcția de primar al Orașului Eforie.


REPORTER: Se știe că ați mai candidat în 2008. Sunt multe speculații referitoare la rezultatul acelor alegeri, după ce ați câștigat detașat în primul tur. Ce s-a întâmplat atunci? Se poate vorbi de o… trădare? 


C.G. CHIRU: Da, dar o să vorbesc mai târziu despre asta. 


REPORTER: Vă întreb foarte direct: Ați fost subiectul unui mega scandal de corupție. Ați fost acuzat de luare de mită, în valoare de 1,5 milioane de euro, spălare de bani, fals ș.a.m.d. Ce ne puteți spune despre asta? 


C.G. CHIRU: După șase ani de cercetări în care am fost anchetat, verificat, monitorizat, înregistrat (inclusiv în propria casă), supus oprobriului public, Direcția Națională Anticorupție București, analizând toate probele, inclusiv cea a testării poligraf a denunțătorului, a stabilit: presupusa faptă NU EXISTĂ și a clasat cauza, definitiv. 


REPORTER: În momentul de față, mai aveți alte vulnerabilități în această zonă de corupție?


C.G. CHIRU: Categoric, nu! Doar pentru că am fost un om incomod și am deranjat multe interese locale și zonale, despre mine s-au spus zeci, sute de lucruri neadevărate. Ba chiar s-a consumat multă energie și resurse pentru îndepărtarea mea, prin orice mijloace posibile.
Adevărul este unul singur: am pornit de jos în viață! Am muncit foarte mult, iar la 23 de ani, mi-am înregistrat propria firmă și, de atunci, am tot crescut în plan antreprenorial. Nu am făcut niciodată afaceri cu statul și nu am administrat niciodată bani publici! Întotdeauna am cheltuit banii munciți de mine, și în politică și în viața personală. Mi-am plătit tot timpul angajații, taxele și impozitele datorate statului, iar mărturie că spun adevărul stau toate anchetele la care am fost supus. 
Eu și firmele mele am fost subiect de cercetare de aproape toate instituțiile de forță ale statului: DNA, DIICOT, Parchetul General, ANAF, ITM ș.a.m.d. 


REPORTER: Pretindeți că sunteți un om cinstit? 


C.G. CHIRU: Da! Din perspectiva omului care înțelege să respecte legile și crede în existența și puterea lui Dumnezeu. 


REPORTER: Referitor la condamnarea pentru mită electorală?


C.G. CHIRU: Acea condamnare a fost nelegală, așa cum a hotărât Curtea Constituțională a României, nu eu! Oricum, acea condamnare - care este ștearsă din cazierul meu - a vizat faptul că am dat medicamente unui număr de 25.000 de pensionari, din banii mei, fără să le cer ceva în schimb! Îi rog pe cei care mă consideră vinovat să numere mai întâi până la 25.000 și apoi să spună dacă ar trebui să îmi cer scuze pentru că am ajutat niște oameni aflați în suferință și... o voi face! 


REPORTER: Așadar, susțineți că nu sunteți un corupt? 


C.G. CHIRU: Adevărat! Așa cum am mai spus, eu pot proba toate aceste lucruri. 


REPORTER: Considerați că acest lucru este o condiție pentru un candidat la primărie? 


C.G. CHIRU: Da, este obligatoriu, dacă nu vrei să ajungi la "beciul domnesc"… 


REPORTER: Aveți ceva de reproșat actualului primar al Orașului Eforie?


C.G. CHIRU: Este evident că facem parte din lumi diferite... Dar, astăzi, voi vorbi despre mine. 


REPORTER: Vă place cum arată Eforie astăzi, la 30 de ani de la Revoluție? 


C.G. CHIRU: Nu! Sunt foarte multe lucruri pe care eu le văd complet diferit. Să-mi fie iertată lipsa de modestie, dar, cu mine primar, în câțiva ani, orașul va înflori la propriu! 


REPORTER: Sunteți un om bogat? 


C.G. CHIRU: Da! Din toate punctele de vedere! Sunt tatăl a patru copii, am o familie frumoasă, am aproape finalizate investiții de câteva milioane de euro, care se adaugă la un patrimoniu deja existent de alte câteva milioane. Pot fi un exemplu de antreprenor local (eforian) care am reușit prin muncă, fără să fac afaceri cu statul român sau cu vreo primărie. 
Totuși, recunosc, tot ce am reușit până acum datorez în mare măsură acestui oraș, unde m-am format ca familist, ca om de afaceri și ca politician. Să vă dau un exemplu: când aveam 20 de ani, abia dacă îmi ajungeau banii ca să beau un Pepsi pe terasa Cazinoului din Eforie Sud, iar acum, la 50 de ani, am ajuns proprietarul acestui Cazinou. 


REPORTER: Dacă trebuie să vă caracterizați într-un singur cuvânt, care ar fi acela? 


C.G. CHIRU: Harnic! 


REPORTER: Apropos, pretindeți că sunteți un bun gospodar. Când veți finaliza lucrările de consolidare și renovare a Cazinoului din Eforie Sud? 


C.G. CHIRU: Am făcut pași importanți în acest sens. Mai întâi, l-am salvat de la demolare, apoi, în 2017, foarte greu - dar am reușit - să îl cumpăr, pentru ca în 2019 să obțin o finanțare de un milion de euro, fonduri europene. Astăzi, sunt obligat să aștept rezultatul expertizei geotehnice la lucrările de consolidare a falezei efectuate de primărie și sper ca, în cel mai scurt timp, să primesc OK-ul. Am emoții să nu pierd finanțarea, din motive care nu țin de voința mea. Sper să fie bine! 


REPORTER: Insist să revenim și să lămurim misterul alegerilor din 2008. Cine v-a trădat? 


C.G. CHIRU: Bunul meu "prieten" Constantin Avătavului! Un om pentru care mi-aș fi vândut și casa dacă era nevoie să îl ajut. Dar, acest lucru este știut în oraș, de altfel și statistica ne ajută să demonstrăm că așa s-a întâmplat. În două secții de vot din Eforie Nord, în turul doi, au votat în plus fix 1.000 de oameni, la școală și la sala de sport. Unde ghici cine a coordonat activitatea secțiilor respective? Au votat atâția oameni cât a trebuit! Acum nu mai contează!


REPORTER: Erați foarte apropiați. De ce să vă trădeze? 


C.G. CHIRU: Pentru bani! Probabil, când stai prea mult printre interlopi, începi să te comporți ca ei... Dar, eu l-am iertat. Știți cum se spune: ierți, dar nu uiți. Să revenim la lucruri mai plăcute. 


REPORTER: Care sunt primele trei priorități ale mandatului dumneavoastră ca primar al Orașului Eforie? Ce considerați că este foarte urgent pentru a fi rezolvat? 


C.G. CHIRU: Am o listă mai lungă de lucruri care acum sunt neconforme, dar am să mă opresc la trei, așa cum ați precizat.
   În primul rând, trebuie rezolvată problema gazelor. De zece ani se tot lucrează la rețeaua de gaze, mai bine de două mandate întregi, al domnului Brăiloiu și al domnului Șerban. În acest ritm, mai sunt necesari minim încă 2-3 ani până când va fi branșată și ultima familie din Eforie. Eu consider prioritatea zero branșarea tuturor consumatorilor în cel mai scurt timp posibil din bani publici, adică din banii primăriei. Pentru că, dacă așteptăm ca acest lucru să se întâmple la cerere, pe banii beneficiarilor, vom asista la un proces nesfârșit de drumuri și trotuare sparte în tot orașul. Iar asta ar însemna prelungirea agoniei. Deci, cel mai bun mod de rezolvare a problemei este să facem operațiunea aceasta în mod organizat. 
   Dacă, dintr-o greșeală, Primăria Eforie a dublat impozitele în 2019, atunci să repare greșeala suportând aceste costuri privind branșarea populației la gaze. 
   În acest fel, vom putea trece la o a doua prioritate: Dezvoltarea unui program integral de refacere a străzilor și a trotuarelor. Prin posibilitatea accesării de fonduri europene, toate investițiile realizate în ultimii 12 ani în Orașul Eforie au presupus o contribuție de 2% din bugetul local. Adică, numai 2% din costuri sunt acoperiți de banii noștri, de la bugetul local. Restul de 98% au reprezentat bani europeni. Doar dacă ești dezinteresat nu aplici pentru a obține bani nerambursabili! Această opțiune a fost la îndemâna primăriilor încă de la aderarea României la blocul comunitar, din 2007. Deci, voi asfalta străzile și voi reface integral trotuarele, indiferent de efortul care trebuie făcut. 
   Ultima prioritate: Pe același principiu, vom rezolva problema parcărilor! Cel mai mare haos este generat de lipsa locurilor de parcare, atât în centrul orașului - pe faleză, în cartiere - practic în tot orașul. Rezolvarea acestei probleme este cheia salvării orașului Eforie de la posibilul colaps economic. 
   Să explic: Nu poți fi un oraș - stațiune care are drept activitate principală turismul, fără a asigura numărul corespunzător de locuri de parcare. Dacă până acum ne-am mințit singuri - pe principiul "lasă că merge și așa" - de acum nu mai merge! Turiștii și, posibil, noii rezidenți vor ocoli orașul Eforie în lipsa locurilor de parcare. 
   Deci: 1 gaze, 2 trotuare și drumuri și 3 parcări supra și subterane.
Cu permisiunea dumneavoastră, pot să spun și o a patra prioritate. Într-un oraș cu atâta istorie, prima stațiune românească de la malul mării, care a găzduit toată protipendada interbelică a României și nu numai, locul de care s-a îndrăgostit Regina Elisabeta, prima regină a României, dar și Regina Maria, Regina Inimilor - să te prezinți lumii cu un iluminat public de tip comunist - organizare de șantier, este o gravă eroare! În opinia mea, a patra prioritate o constituie înlocuirea corpurilor de iluminat public, condiție fără de care nu putem reda orașului splendoarea și frumusețea de altădată. 
În paralel, mai am câteva priorități administrative, obligatorii pe care le voi menționa pe scurt: 
- Schimbăm total felul în care se raportează Primăria Orașului Eforie la nevoile cetățenilor; 
- Redeschidem primăria - la propriu - pentru cetățeni! Cetățenii trebuie să aibă acces liber în primărie;  
- Să li se răspundă la solicitări în termenul legal; 
- Să diminuăm taxele și impozitele locale la un nivel suportabil. 


REPORTER: Propun să ne oprim pentru astăzi, dar vă rog să promiteți că veți reveni să discutăm și alte lucruri interesante: Cu ce echipă porniți la drum și care este programul dumneavoastră electoral ș.a.m.d. 


C.G. CHIRU: Cu mare drag dacă mă invitați!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4525 secunde