Criza refugiaților / Klaus Iohannis: Nu vor fi cote suplimentare

142
Criza refugiaților /  Klaus Iohannis: Nu vor fi cote suplimentare - klausiohannis-1458321460.jpg
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, după întâlnirea de la Bruxelles, că România a susținut acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia privind imigranții și că România nu va primi cote suplimentare de refugiați. 


Președintele Iohannis a mai spus că nu poate fi vorba de expulzări colective și că se vor mobiliza fonduri de 6 miliarde de euro pentru Turcia, până în anul 2018. De asemenea, șeful statului a precizat că Turcia s-a angajat să ia toate măsurile pentru supravegherea fluxului de imigranți și a subliniat că este nevoie de monitorizarea rutelor alternative de migrație.

"Vreau să subliniez că deciziile de astăzi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Această relocare din Turcia către UE se face în cadrul cotelor deja aprobate anul trecut", a spus președintele României.

"În ceea ce privește mecanismul unul la unul, adică pentru ficare migrant sirian care a venit ilegal în insulele grecești și a fost returnat în Turcia, Uniunea Europeană va prelua un migrant sirian din Turcia, dar acest migrant va fi relocat în afara Uniunii Europene, însă în cadrul schemelor deja existente", a detaliat președintele Iohannis.

"Am convenit că o dată ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia către Uniunea Europeană sau se va reduce semnificativ numărul acestora va putea fi activată schema de admisie umanitară voluntară la care statele membre pot cotribui pe baze voluntare. În aceast context am reiterat poziția României privind caracterul voluntar al oricărui angajament de relocare din afara Uniunii în interiorul ei. România consideră important parteneriatul UE cu Turcia în gestionarea crizei migranției și în acest context am susținut necesitatea implementării rapide și eficiente a planului de acțiune comun UE - Turcia de către ambele părți", a completat Klaus Iohannis.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles în Consiliul European de primăvară, au aprobat vineri, 18 martie, acordul cu Turcia pentru soluționarea crizei migrației.

Anunțul a fost făcut pe Twitter, de premierul finlandez Juha Sipila: "Acordul cu Turcia a fost aprobat'', a menționat șeful executivului finlandez pe rețeaua de microblogging, potrivit Realitatea.net.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5164 secunde