Constănţenii vor parc în locul Bazarului de la Galeriile Soveja. Ce vor face autorităţile?

949
Constănţenii vor parc în locul Bazarului de la Galeriile Soveja. Ce vor face autorităţile? - fondfondconstanteniivor1-1635085410.jpg

Articole de la același autor

Autorităţile locale din Constanţa cer părerea cetăţenilor cu privire la soarta unui teren din cartierul Tomis Nord – zona Soveja, unde, în prezent, se află nişte galerii comerciale dezafectate. Deja, cei mai mulţi au propus ca în locul acestora să fie amenajat un parc, pentru copiii şi bătrânii din cartier. Acum, „mingea” este în terenul primăriei şi rămâne de văzut ce va face.

Bazarul de la Galeriile Soveja sau „Ştefăniţă Vodă” cum mai este el cunoscut a fost desfiinţat de mai bine de un an, iar, în ultimele luni, a devenit o adevărată groapă de gunoi. După ce ziarul „Cuget Liber” a prezentat dezastrul de la faţa locului, în luna august 2021, Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, care administrează imobilul, a făcut curăţenie şi a blocat accesul în incinta galeriilor. Apoi, la începutul lunii octombrie, a lansat un chestionar online în care constănţenii au fost invitaţi să spună ce şi-ar dori să fie construit în locul bazarului. Cei mai mulţi din cei care şi-au exprimat deja opinia au spus că vor un parc.

„Au fost finalizate documentaţia cadastrală şi intabularea, fiind depusă totodată cererea pentru emiterea certificatului de urbanism, în vederea desfiinţării structurii. Dezbaterea publică are ca scop identificarea unui proiect prin care se va realiza cea mai bună investiţie pentru comunitate, care să poată duce la creşterea calităţii vieţii locuitorilor din cartierele învecinate. În prezent, spaţiile clădirii sunt insalubre, RAEDPP fiind în imposibilitatea de a încheia contracte pentru desfăşurarea de activităţi economice din cauza stadiului avansat de deteriorare în care se află”, explică directorul RAEDPP, Stere Hira.

Şoferii cer parcare, iar părinţii creşă

Aşadar, la o săptămână de la lansarea chestionarului privind conturarea profilului viitoarei investiții, peste 1.000 de respondenți și-au exprimat deja opinia. „Rezultatele parțiale arată că cele mai multe persoane, respectiv 41%, consideră că în locul Bazarului ar trebui să fie amenajat un parc. Alți respondenți sunt de părere că este necesară amenajarea unei parcări – 16 %, înființarea unei creșe - 13% sau a unei piețe agroalimentare - 11%. În ceea ce privește modalitatea prin care ar trebui să se realizeze investiția, un procent ridicat (63%) a optat pentru o investiție publică, 30% pentru parteneriat public privat, iar 7% pentru investiție privată”, precizează reprezentanţii RAEDPP.

De asemenea, peste 50% dintre persoanele care au completat chestionarul au afirmat că Bazarul Ștefăniță Vodă afectează în foarte mare măsură calitatea vieții locuitorilor din cartierele învecinate, având în vedere că în prezent spațiile clădirii se află într-un stadiu avansat de deteriorare. Cei mai mulți dintre cei care au completat chestionarul fac parte din categoria de vârstă 26 ani - 35 ani (39%).

Autorităţile îi invită pe constănțeni să își manifeste în continuare opțiunea, astfel încât să fie realizată cea mai bună investiție pentru comunitate. Chestionarul poate fi completat online, accesând website-ul www.raedpp-constanta.ro, secțiunea „Consultare publică”. Totodată, exemplare tipărite ale chestionarului pot fi solicitate spre completare de către orice cetățean interesat, la sediul Regiei – Registratură. Consultarea scrisă se va încheia la începutul anului 2022.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1557 secunde