Constănțenii au profitat de vremea însorită și au ieșit la vot

228
1

Articole de la același autor

Peste 18 milioane de români au fost așteptați, ieri, la urne pentru a alege deputații și senatorii ce vor face parte din noul Parlament. 


La nivelul județului Constanța, pentru acest scrutin au fost înscriși pe listele permanente 629.648 de constănțeni cu drept de vot. Aceștia au putut vota în cele 556 de secții de votare amenajate în tot județul Constanța, cele mai multe dintre ele, respectiv, 210 fiind amenajate în municipiul Constanța.


Chiar dacă vremea a fost frumoasă pentru o zi de iarnă, oamenii nu s-au înghesuit la secțiile de votare pentru a-și exprima opțiunea politică. Astfel, la nivelul țării, prezența la vot a fost de 39,49%. În ceea ce privește județul Constanța, acesta s-a aflat pe tot parcursul zilei de ieri în topul clasamentelor cu cel mai mare număr de votanți prezenți la urne. 


Conform Biroul Electoral Central, la ora 21.00, la închiderea urnelor, prezența la vot în județul Constanța a fost de 40,84%. Concret situația pe municipii și orașe a arătat astfel: Municipiul Constanța (44,63%), Mangalia (39,84%), Medgidia (36,23%), Murfatlar (37,29%), Băneasa (42,43%), Cernavodă (35,61%), Eforie (47,25%), Hârșova (34,56%), Năvodari (35,37%).


În altă ordine de idei, la alegerile parlamentare din acest an s-au înregistrat două premiere. Pe de o parte, a fost introdus un sistem electronic de monitorizare a prezenței la urne și combatere a votului multiplu, iar pe de altă parte, organizatorii au monitorizat video procesul de numărare a voturilor. Concret, nu s-a supravegheat video votul ca atare, ci doar perioada în care au fost numărate buletinele de vot. Aceste schimbări privind sistemul de vot a dus și la un număr foarte mic de sesizări privind eventuale fraude. 


Una dintre cele mai importante sesizări a venit însă din partea Partidului Mișcarea Populară, filiala Constanța, prin președintele Claudiu Iorga Palaz, care a depus o adresă către Biroul Electoral Județean, prin care a semnalat faptul că tușul ștampilelor se impregnează pe ambele fețe ale hârtiei buletinelor de vot, existând riscul interpretării greșite cu ocazia numărătorii. 


"Conform ordinii de pe buletinele de vot folosite astăzi, PMP are ca și corespondent pe fața opusă PSD, PRU - UDMR, ANR - PNL și USR - ALDE. Ca urmare a acestei sesizări, avem convingerea că președinții secțiilor de votare din județul Constanța vor acorda o atenție sporită aspectului semnalat de noi, pentru a evita vicierea rezultatelor și interpretarea eronată a votului", se menționează în sesizare.


Totodată, au fost primele alegeri parlamentare când românii plecați în străinătate au putut vota prin corespondență.


Comentează știrea

zarzare
13 decembrie 2016
cucu

ma felicit ca nu am fost la vot.Doar credulii isi mai inchipuie ca se poate schimba ceva prin exercitiu democratic ce se numeste vot......

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1012 secunde