Constanța, un oraș curat? Câți bani "aspiră" Polaris din buzunarele constănțenilor

2497
9
Constanța, un oraș curat? Câți bani

Articole de la același autor

Desecretizarea contractului încheiat între Primăria Constanța și firma de salubrizare Polaris M. Holding readuce în atenția opiniei publice bătaia de joc ce a avut loc ani de zile asupra constănțenilor. Faptul că cetățenii municipiului Constanța sunt obligați, în continuare, să plătească așa numita taxă de habitat în valoare de 120 de lei de persoană pe an pentru gunoi, este strigător la cer. O taxă care, de exemplu, la o familie cu trei persoane este mai mare ca impozitul pe locuință. Acuzațiile din rechizitoriul întocmit de procurori relevă că Primăria Constanța trebuie să facă primul pas în stoparea acestui abuz și să rezilieze contractul cu firma Polaris M Holding. 


Și dacă actualul primar interimar sau consilierii PSD nu au încă curajul de a se debarasa de lucrurile proaste lăsate moștenire de fostul lor șef, este o ocazie pentru așa-zișii consilieri locali ai opoziției de a solicita rezilierea contractului care aduce prejudicii constănțenilor din cauza prețului supraevaluat pe care-l plătesc pentru serviciul de salubrizare. Nu trebuie decât să lupte până la capăt și să demonstreze că îi interesează soarta constănțenilor. 


La ultima ședință a Consiliului Local s-a văzut clar că, după ani și ani, consilierii PSD încearcă să ascundă gunoiul sub preș. Și asta pentru că au evitat să se constituie parte civilă pentru a apăra inte-resele municipiului Constanța în dosarul nr. 964/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție precum și în fața instanțelor judecătorești competente. În acest dosar, experții au stabilit că există un prejudiciu de peste 200 milioane de lei. 


Cum a ajuns Polaris în posesia contractului cu Primăria Constanța 


Societatea care asigură serviciul de salubrizare în municipiul Constanța este Polaris M Holding, care a câștigat prima licitație, din 1998, semnând atunci un contract valabil pe zece ani. În 2008, contractul pentru serviciul de salubrizare cu Primăria Constanța a fost reînnoit, în urma unei noi licitații, pentru o perioadă de 25 de ani.
 
"Valoarea totală a contractului pentru durata de 25 de ani a concesionării va fi de 1.194.056.850 lei, fără tva, respectiv 47.762.274 lei/an. Pentru anul 2008 valoarea contractului va fi de 15.882.352,94 fără tva, cu posibilitatea suplimentării, în funcție de alocațiile bugetare disponibile", reiese din contractul încheiat între cele două părți și ținut la secret până ce DNA a intrat pe fir. Procurorii spun că în urma încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu de peste 200 milioane lei. Mai mult, din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea contractului rezultă o serie de încălcări ale legislației apli-cabile, referitoare printre altele la impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților. Un alt abuz constă în modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare a municipiului Constanța prin gestiune delegată precum și inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim trei participanți și tariful de salubritate.


Potrivit Ziarului Financiar, în ultimii zece ani Compania Polaris M Holding a reușit să se extindă la nivel național, având contracte cu primării din Arad, Alba Iulia, Slobozia sau Târgu Jiu. În județul Teleorman, firma constănțeană spune că a câștigat, în 2013, un contract pentru prestări de servicii de colectare și transport deșeuri municipale, salubrizare stradală, deszăpezire și combatere a poleiului în Alexandria, Roșiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle și Zimnicea, precum și în 92 de comune. Practic, în tot județul Telorman sunt 92 de comune, astfel că Polaris M Holding "face curățenie" în întregul județ, scrie zf.ro



Câtă șpagă s-ar fi luat pentru încheierea contractului


"Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale și crearea, în consecință, a acestui prejudiciu a fost primarul Radu Ștefan Mazăre. Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpații Stan Gabriel Marius, Tolea Tudorița, Harpalete Doru Aurelian, Mutalâp Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajați ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziții legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preț supraevaluat", se arată în rechizitoriul procurorilor.
În plus, anchetatorii îl acuză pe Radu Mazăre că ar fi primit șapte milioane de euro drept șpagă pentru "ajutorul" oferit reprezentanților Polaris M Holding să obțină contractul de salubrizare cu Primăria Constanța. În consecință, procurorii DNA au mai dispus trimiterea în judecată și a lui Sorin Gabriel Strutinsky și a deputatului Eduard Martin, acționar la Polaris. De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată și a societății Polaris M Holding SRL pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. 


Cum poate înceta contractul


Din documente reiese că acest contract de concesiune poate înceta la expirarea duratei stabilite, adică cei 25 de ani din care au mai rămas 18 ani. El poate înceta în cazul nerespectării obligațiilor con-tractuale de către concesionar, prin reziliere, cu plata unei despăgubiri în cuantum de 50.000 euro în sarcina concesionarului, adică a Polaris M. Holding, sau în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către concedent, prin reziliere, cu plata unei despăgubiri în cuantum de 50.000 euro în sarcina concedentului, adică Primăria Constanța. 


De-a lungul anilor, mii de constănțeni s-au plâns din cauza gunoaielor din oraș. Dar, chiar și așa, contractul s-a derulat în continuare. În plus, nimeni din primărie nu a spus vredodată că firma Polaris ar fi fost penalizată pentru că nu și-a făcut datoria cum trebuie. Și asta, cu toate că, unul dintre indicatorii de performanță prevăzut în contract spune "să nu existe mai mult de cinci reclamații scrise pe an din partea populației, verificate ca fiind din vina exclusivă a concesionarului, adică a Polaris M. Holding. În cazul depășirii numărului de cinci reclamații, se vor aplica penalități financiare de 0,1% din valoarea situației de plată a lunii în care s-a verificat reclamația respectivă, pentru fiecare zi de constatare a sesizării, până la reglementarea situației.    


Comentează știrea

Aurel
15 decembrie 2015
Cati bani aspira Pozzimeed?

In Ziua de constanta aflati cine este sotia preacinstitului Vagadau.

Popescu
15 decembrie 2015
Polaris-Primarie-Politia locala

Dar ce spuneți de CARDASIA cu politia locala...De cand POLITIA LOCALA trimite somatii si amendeaza agentii care nu fac contracte cu POLARIS ?.... DE ANI BUNI...Stiati ca penalitatile la Polaris la facturi sunt de 1% pe zi.la sold..aceasta japca si camatarie..protejata de Hotii din primarie si de Politia Locala... Doamne Tepes unde esti?.. TARA DE TALHARI SI HOTI... CONSTANTENI...TREZITI-VA !!

Pintea
15 decembrie 2015
Confiscarea averilor

Atat timp cat nu se confisca averile acestor banditi totul este degeaba.Hotul face cativa ani de puscarie si apoi traieste fericit cu tot clanul lui pana la adanci batraneti. Mai "scrie" cateva carti si scapa mai repede.Dan Voiculescu "a scris "in16 luni 20 de carti ceea ce ii va reduce puscaria cu un an .Cel care a dat spaga sa nu credeti ca a iesit in pierdere.El si-a recuperat acesti bani in timp prin executatea unor lucrari de slaba calitat, deoarece era sigur ca cei pe care i-a corupt nu vor veni niciodata in control.Daca se intampau asemenea jafuri pe vremea lui Ceausescu acum facem pomenirea hotilor de 7 ani .

goga
15 decembrie 2015
cum e posibil

traim in Cafka organul fiscal ne someaza ,obliga si penalizeaza sa respectam un contract dovedit fraudulos si aflat sub cercetare penala.Ce treaba are spitul cu polarisul particular al lui martin?????de ce nu platim si celelalte utilitati la spit???e discriminare.cu astfel de practici fagadau nu vei primi votul meu!!!!

Dorel de Romania
15 decembrie 2015
Șpaga

Bandiții din gașca familiei Martin în cârdășie cu gunoiul uman Mazăre au mărit taxa pentru habitat (gunoi) începând cu anul 2013 de la 36 lei de persoană la 120 lei persoană. Câtă șpagă a luat Mazăre ?. Boșorogii analfabeți au mârâit cîteva zile după care escrocul Mazăre le-a dat "peste bot" cu pachetul de alimente și prostimea a tras fermoarul. Păi cum să nu aibă banditul de Martin 1.000.000 de dolari să dea șpagă ??!!

Locuitor al orasului , din pacate...
15 decembrie 2015
Orasul este distrus !

Cred ca este cel mai urat si infect oras din Romania , Constanta este distrusa pe termen lung de acum inainte !

Cetatean
15 decembrie 2015
Platim de doua ori

Cred ca trebuie spus ca pe langa banii de la primarie, Polaris are contract si cu firme private, institutii de la care ia bani lunar dupa un calcul la numaruld e nagajati si specificul activitatii. Dupa parerea mea banii rezultati din numarul de anagajati sunt platiti de doua ori. Odata la firma si a doua oara la taxa de habitat.

Mitica
15 decembrie 2015
Numai Polaris?

Geme orasul de hoti! Ce? Numai Polaris fura banii comunitatii? De hingheri ce ziceti? Aia iau cate 1,5-2 mil. de euroi pe an ca sa macelareasca niste caini! De astia nu ziceti nimic? Popeasca-zisa si Ina "sefa" de la Crese are ctr. cu Primaria de cand e Mazare mai mare peste oras. A schimbat numele firmei, a pus-o pe sor-sa patroana dar afacerea merge-bine-mersi! De ei nu ziceti voi nimic pt. ca mereu ati aplaudat masacrul cainilor! Uite d-aia traim la fel ca si cainii!

ovi
17 decembrie 2015
polaris eforie

La eforie pe cati ani este contractul cu polaris

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5738 secunde