Constanța și politica spațiilor verzi: Nu e adevărat ceea ce vezi!

2222
4
Constanța și politica spațiilor verzi: Nu e adevărat ceea ce vezi! - constantaspatiuverde-1467726471.jpg
Masacrarea spațiilor verzi din Constanța devine, din patru în patru ani, laitmotivul campaniilor electorale. Politicieni, candi-dați și aspiranți, cu toții se strâng de mâini în Parcul Tăbăcăriei, jelind de mama focului măcelul ecologic la care este supus orașul. Sunt candidați care ar putea breveta fără probleme această temă de campanie, tematica putând ajunge la fel de ușor în cărțile de PR politic sau marketing electoral. 


Dar, în realitate, nu știu cât de mult le pasă acestor indivizi de ce se întâmplă cu adevărat în Constanța. Orice problemă a orașului este interesantă doar atât și atunci când poate aduce capital electoral. O abordare simplistă, în speranța că reculul emoțional al cetățenilor creduli le va îndesa lor voturi în urnă. Așa se face că până acum o lună îi auzeam pe toți candidații la Primăria Constanța înfierând politica distructivă din ultimii 15 ani a administrației Mazăre, când orice petic de iarbă a fost acoperit cu mastodonți de betoane. Însă, dincolo de vorbe, au făcut vreodată ceva să stopeze acest fenomen? S-au aflat la putere, în ministere, în Parlament și în alte funcții unde se puteau lua decizii importante în acest sens, dar nu au făcut niciodată nimic, preferând să conserve, până la următoarea campanie, tema de dezbatere electorală.


Știm, vedem și simțim cu toții că orașul se sufocă, rămâne fără aer într-un asalt continuu al construcțiilor, ce răsar haotic și inestetic peste tot. Realitatea este că ceea ce vedem noi nu există. Acolo unde noi vedem spațiu verde și copaci, Primăria, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și alte instituții publice nu văd decât "teren liber de sarcini". Fiindcă așa este înregistrat acel teren în scriptele municipalității. Un funcționar din cadrul Primăriei a reușit să mă lămurească din două fraze: "Nu tot ce are iarbă e spațiu verde, la fel cum nu tot ce are copaci e parc. Nu figurează în registrul spațiilor verzi, e liber la construit pe el". Așadar, problema pleacă puțin mai din spate, de la acel legiuitor care a lăsat pe mâna unui primar, indiferent de numele și reputația lui, puterea și decizia de a dispune de spațiul public după bunul său plac și al prietenilor lui. La umbra unor retrocedări dubioase, prin vânzări succesive, terenurile și-au pierdut urma, ajungând în cele din urmă la investitorii finali care, astăzi, vor să construiască blocuri, hoteluri etc. Unii sunt dezvoltatori de bună credință, cei mai mulți reprezintă însă doar linia de sosire a unor afaceri ce au luat startul din obscuritate și ilegalitate. 


Dar toate acestea nu vor rezolva nicicum, pe viitor, problema spațiilor verzi și a parcurilor la Constanța. Municipalitatea nu mai are terenuri unde să amenajeze astfel de locuri fiindcă tot ce-a fost de dat s-a dat. Iar acele fărâme de iarbă, amenințate de construcții, nu mai pot fi salvate din fața buldozerului. Sunt terenuri private pe care proprietarul face ce vrea. Bineînțeles, cu respectarea legislației în domeniu. Sau cum vrea mușchii lui, dacă știe pe cine trebuie. 


În concluzie, Primăria Constanța ar trebui să dea semnalul întoarcerii orașului cu fața spre normalitate. Edilul proaspăt ales să înțeleagă faptul că avem nevoie de un moment zero în acest sens și să vină în fața constănțenilor cu o strategie clară și realizabilă prin care orașul să-și recâștige parcurile și spațiile verzi. 


Comentează știrea

Liviu Chilian
6 iulie 2016
Spațiul verde de la groapa nu se mai întoarce

Batu'te'ar bizdicu' de merdialqaedan nevricos. Pe Romanul ce ar fi avut grija de cetate, l'ai băgat in groapa, cu sudalma de rigoare, alogenule. Acum te plângi ca pardon kamarazii tai intru distrugerea României si alienarea boborului, n'au mai lăsat fir de iarba pe glia românească - au betonat totu', kkpIUDAlistii PORFIRICI in frunte cu Israhatzelenii ce au transformat Tabacariei in parcul plângerii. Am scris in trecut. Constanta va fi liberă atunci când buncarul zsidanesc de beton si oțel din Tabacariei va fi fost dinamitat si dus la groapa de gunoi a istoriei, cu kkpIYDAlisti cu tot. Ce sminteala! Sa'l consideri edil pe Gaborul fudul, biet piccioto al mafiei ce a urâțit, urâțit, urâțit Kustendgea pt bani!

Giovanni Falcone
6 iulie 2016
Semnalul

Semnalul întoarcerii orasului la normalitate trebuie dat de catre domnul procuror șef serviciu: Sorin CONSTANTINESCU de la DNA Constanta.Domnule Constantinescu cand o sa plateasca toate javrele din Primarie ,CJC,de la APM si de la Garda de Mediu? Ei au dat aprobarile pe spagi si au distrus acest oras,in care din pacate traiti si munciti si dumneavoastra impreuna cu colegii de munca.Faptul ca DNA C-ta se comporta precum nationala Romaniei la EURO 2016, pasul inapoi si non-combat ,ma duce cu gandul la alte lucruri, de genul coruptia din interiorul DNA. Domnule Constantinescu, daca va este teama sa luptati cu coruptia din acest oras, va rog sa va dati in mod onorabil demisia. DNA C-ta are nevoie sa fie condusa de catre un om gen Cesare Mori,un om cu vointa de fier, nu de catre un fricos ,care s-a resemnat precum ciobanasul mioritic PS.Reîntoarcerea la normalitate a acestui oras se va face doar dupa un "Maxiprocesso" la fel ca-n Palermo,cand raul va fi smuls din radacini.Nu doar Mazare si Nicusor Constantinescu au distrus orasul si judetul ,ci si restul din anturajul lor : politicieni,oameni de afaceri, functionari publici corupti etc.

ath
6 iulie 2016
Gand la gand.....

Chiar am vrut sa va intreb,domnule Zaporojan,daca Fagadau s-a trezit din beție.Va rog trimiteti pe cineva sa-i bata la usa.Ma ingrijoreaza absenta lui Fagadau,poate a patit ceva rau,poate a lesinat in birou,poate n-are apa in cana.Cred ca munceste.Sa nu trimiteti vreun liberal ca baietii astia sunt ocupati cu strangerea cotizatiilor de partid.Nu-i deranjati.La gara,acolo unde autobuzele parcau cu rotile pe trandafirii plantati din banii mei,sa stiti ca s-a rezolvat.Trandafirii plantati in campania electorala au inflorit,dar balariile sunt mai inalte.Va mai dau o veste buna.La gara au inflorit ciulinii,maracinii si papadaiile sunt la a doua floare.In noaptea de duminica spre luni am trecut prin fata Primariei.Toate luminile erau stinse in afara de una.Era lumina din biroul lui Fagadau.Ce frumos...Făgădau gândește.Mi-au dat lacrimile de emotie.

cetatean
6 iulie 2016
spatii verzi

compania carrefour ne da spatii verzi !>http://www.obiectivonline.ro/carrefour-cumpara-billa/ si gata cu billa, vom manca fara ef-uri!

Pagina a fost generata in 0.4657 secunde