Constanţa, la un pas de noi restricţii impuse de Prefectură

1355
Constanţa, la un pas de noi restricţii impuse de Prefectură - profimedia0514171298-1601578869.jpg

Articole de la același autor

Judeţul Constanţa va depăşi, vineri, un nou prag psihologic, atingând 3.000 de îmbolnăviri de COVID-19, de la debutul pandemiei. Din păcate, în ultimele zile s-au înregistrat foarte multe cazuri noi, raportul zilnic culminând, joi, 1 octombrie, cu 122 de persoane depistate pozitive în doar 24 de ore.

Sunt îngrijorări semnificative, mai ales în municipiul Constanţa, după ce numărul de îmbolnăviri din ultima perioadă a dus la creşterea rapidă a ratei de infectări la mia de locuitori. Totuşi, deocamdată, nu vor fi introduse restricţii deoarece Direcţia de Sănătate Publică a calculat rata incidenţei cumulate exceptând focarele apărute în azilul de bătrâni şi Centrul pentru copii „Orizont”.

„În perioada 17 - 30 septembrie, în municipiul Constanța au fost înregistrate 481 de cazuri, ceea ce duce la o rată a incidenței cumulate de 1,54 la 1.000 de locuitori. Doar că, în cazul Constanței, din cele 481 de cazuri, 39 sunt rezidenți și personal al Căminului pentru Persoane Vârstnice, aparținând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Constanța și 27 de beneficiari și personal din Centrul «Orizont». Având în vedere că aceste 66 de cazuri provin din medii izolate, iar confirmarea s-a făcut în interiorul centrelor, DSP Constanța a propus calcularea ratei incidenței cumulate fără aceste cazuri. Astfel, rata incidenței cumulate reale de la nivelul municipiului Constanța este de 1,33/1.000 de locuitori”, au declarat reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

Potrivit acestora, situații asemănătoare s-au înregistrat și la Eforie, cu 30 de cazuri în perioada 17 – 30 septembrie. Dintre acestea, 28 provin dintr-un centru rezidențial privat. Astfel, rata incidenței cumulate, fără cazuri din centrul privat, este de 0,54/1.000 locuitori.

„O altă situație în care a fost calculată, inițial, o rată a incidenței de peste 1,5/1.000 de locuitori, s-a înregistrat la Agigea. Acolo, au fost 29 de cazuri în ultimele 14 zile, doar că 22 din total provin dintr-un grup de muncitori străini, care lucrează împreună, sunt cazați în același loc. Ancheta epidemiologică a relevat faptul că infectarea s-a făcut în interiorul acestui grup și nu printr-o transmitere comunitară. Rata incidenței cumulate, fără cazurile muncitorilor străini, este de 0,82/1.000 locuitori”, a explicat directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor.

În cazul în care incidenţa va continua să crească şi să depăşească 1,5 de infecţii la mia de locuitori, în municipiul Constanţa ar trebui să fie introduse noi restricţii, precum suspendarea activităţii operatorilor economici din alimentaţie publică, la interior, închiderea activităţii de jocuri de noroc, precum şi interzicerea activităţilor culturale şi închiderea cinematografelor şi teatrelor.

Ce trebuie să faci dacă ţi-e teamă că ai COVID-19

Reamintim că aceasta a solicitat unităţilor medicale să suplimenteze numărul de paturi unde sunt primiţi pacienţii cu COVID-19. În prezent, sunt alocate 605 paturi pentru tratarea bolnavilor pozitivi cu SARS-CoV-2, fiind aproape toate ocupate. Directorul DSP a explicat, pentru „Cuget Liber”, că persoanele care cred că au contractat virusul şi sunt considerate suspecte vor fi testate, iar, în aşteptarea rezultatului, vor fi internate la Spitalul Militar Mobil de pe Stadionul Portul. „Dacă o persoană are simptome mai grave, se sperie şi se duce la spital, acolo intră pe filiera de suspect şi va ajunge la spitalul de pe Stadionul Portul. I se fac investigaţii şi va şti cum este. În cazul persoanelor care au simptome, de exemplu, nu au miros, au temperatură, se simt rău, se încadrează în definiţia de caz ca şi cum ar fi suspect COVID-19, dar sună la ambulanţă, la 112, şi ambulanţa poate să vină acasă, să le preleveze probe şi să le ducă la DSP. În momentul în care avem rezultatul, anunţăm omul şi ştim dacă este pozitiv sau negativ. Dacă este negativ, îşi va urma cursul la medicul de familie sau la spital, dacă este pozitiv, vom anunţa ambulanţa şi va fi dus la un spital COVID-19”, a explicat directorul DSP Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4716 secunde