Consilierul Secil Cantaragiu: "Constanța merită un monument cu Mustafa Kemal Atatürk"

1342
Consilierul Secil Cantaragiu:

Articole de la același autor

Consilierul local Secil Cantaragiu, de la PMP, a depus, ieri, un proiect de hotărâre, la Consiliul Local Constanța, ce vizează amplasarea unui monument comemorativ dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk, în Constanța.

"Uniunea Democrată Turcă din România, instituție reprezentativă a minorității turce din România, este beneficiara unei donații bust, sau statuie, din partea Ministerului de Externe al Republicii Turcia reprezentată în Constanța prin Consulatul General al Republicii Turcia în Constanța. Prin scrisoarea de intenție nr. 654/23.09.2019, Uniunea Democrată Turcă din România, prin domnul Harun Osman, ne aduce la cunoștință oferta de a dona fără echivoc municipiului Constanța acest monument comemorativ dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk", a declarat Secil Cantaragiu.

El a mai explicat că, prin încheierea unui act de donație în formă autentică ce vizează donarea unei statui sau a unui bust cu Atatürk municipiului Constanța, obiectivele urmărite sunt întărirea relațiilor româno-turce și promovarea celui mai emblematic om din istoria Turciei, ce a dus la schimbări majore în ceea ce privește cultura și educația, iar prin modernizarea tuturor ramurilor economice și sociale a dus la deschiderea relațiilor turcești către vest.

În plus, în expunerea de motive, Secil Cantaragiu aduce la cunoștința Consiliului Local Constanța că UDTR dorește amplasarea monumentului comemorativ în apropierea consulatului turc, mai exact pe scuarul din intersecția Bd. Ferdinand și Bd. I.C. Brătianu, așa cum apare în scrisoarea de intenție atașată.

"Constanța merită să aibă un monument cu Mustafa Kemal Atatürk. Menționez că, astfel de monumente comemorative există și în alte țări, precum America, Australia, Ungaria, Mexic, Japonia, Grecia, Cipru, dar și în țara noastră, în București, Hârșova și Medgidia. Având în vedere că, cea mai mare parte a etnicilor turci din România se află în Constanța, consider că, locul cel mai potrivit pentru un astfel de monument este chiar aici, în orașul nostru. Există mai multe evenimente comemorative de-a lungul anului în memoria lui Kemal Atatürk la care vor participa etnicii turci locali, cât și oameni de notorietate din Turcia, printre care și oameni de afaceri turci. Aceste vizite pot crea mai multe oportunități pentru dezvoltarea orașului nostru", a mai spus consilierul local Secil Cantaragiu.

Mustafa Kemal Atatürk a fost întemeietorul și primul președinte (1923-1938) al Republicii Turcia. A modernizat sistemul juridic și educațional al țării și a încurajat un stil de viață occidental, prin adoptarea alfabetului latin și a sistemului onomastic european. Un alt pas important a fost adoptarea numelor de familie, stabilită prin decret al MAN ( Marea Adunare Națională ) în 1934. Adunarea i-a dat lui Mustafa Kemal numele Atatürk ("Părintele turcilor"). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9372 secunde