Comuna Fântânele s-a pregătit de sărbătoare. „Ne dorim ca tinerii să nu se rupă de locurile natale”

2303

Articole de la același autor

Comuna Fântânele din judeţul Constanţa s-a pregătit de sărbătoare. Autorităţile locale au decis ca şi anul acesta, dată fiind situaţia pandemică, să păstreze restricţiile impuse de situaţia sanitară şi să organizeze ceremonii într-un cadru restrâns. Chiar dacă nu este festivismul anilor trecuţi, comuna a îmbrăcat totuşi haine de sărbătoare, iar cei mici se vor bucura de surprize dulci.

Comuna Fântânele a împlinit anul acesta 16 ani de când s-a desprins de comuna Cogealac şi a devenit din sat, comună. Are aproximativ 1.600 de locuitori şi se spune că este aşezată la răscruce de vânturi. Poate şi din această cauză, aici a fost ridicat cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Este o comună mică, de doar 42 de kilometri pătraţi, dar este în plină dezvoltare. Pe raza comunei sunt trei societăţi care desfăşoară activităţi agricole, complexul de porci şi compania eoliană. Pentru că sunt oameni gospodari, comuna are apă şi canalizare şi firmă proprie de salubritate, care asigură curăţenia localităţii şi este a primăriei. De anul viitor, consiliul local vrea să comaseze cele trei servicii, apă, canalizare şi salubritate, pentru a reduce costurile cu personalul. „Am depus două proiecte pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 3). Două proiecte pentru asfaltare. Unul este aproape finalizat şi a trecut de faza de licitaţie, iar dacă nu vor exista contestaţii, într-o săptămână este gata contractul. Şi al doilea pentru care avem toată documentaţia tehnică şi avizele luate, sperăm să fie finanţat”, a declarat primarul liberal Adrian Roşu.



Proiecte mari pentru tinerii din comună


Pentru că este o comunitate mică, autorităţile locale s-au implicat şi au investit în modernizarea şcolii şi grădiniţei, unde învaţă 180 de copii. Şi sala de sport, începută în timpul fostului primar, acum este gata în proporţie de 90%. Din păcate, lucrările la sala de sport au întârziat din cauza pandemiei, însă copiii se pot juca şi pe un teren sintetic de fotbal şi pe spaţiile reabilitate din comună. Cea mai mare problemă cu care se confruntă majoritatea satelor şi comunelor din România este îmbătrânirea populaţiei. Tinerii pleacă spre alte orizonturi în căutarea unui trai mai bun, iar populaţia activă lucrează în cea mai mare parte la oraş, în construcţii pentru că salariile sunt mai mari. Şi primarul comunei Fântânele nu vede viitorul prea luminos, şi spune că, din nefericire, peste câţiva ani, probabil că în comuna străbătută de vânturi, vor fi doar locuitori în vârstă. Tocmai pentru a nu se întâmpla acest lucru, a propus iar consilierii locali au adoptat măsuri pentru încurajarea natalităţii, ajutorarea tinerilor căsătoriţi să rămână în vatra satului, şi să-i facă pe tineri să înţeleagă cât de important este să nu se rupă de locurile natale. De asemenea, şi pentru seniorii comunei s-au luat măsuri pentru a fi sprijiniţi şi de a li se oferi o mică bucurie la împlinirea vârstei de 80 de ani.

„De Ziua Comunei Fântânele, care se sărbătoreşte de Rusalii, oferim premieri pentru cetăţenii localităţii. Anul acesta am decis să le acordăm de Crăciun, mai ales că din cauza pandemiei nu am mai organizat Ziua Comunei. Seniorilor le oferim suma de 100 de lei, dar de la anul se va dubla. Tinerii care împlinesc 18 ani primesc şi ei tot 100 de lei, şi pentru ei mărim suma la 200 de lei. Copiii de la grădiniţă vor primi cadouri şi dulciuri de Moş Nicolae şi Moş Crăciun”, a adăugat primarul Adrian Roşu.

Şi pentru că familiile tinere sunt foarte importante pentru comunitate, consilierii locali au votat acordarea unui voucher în valoare de 2.000 de lei pentru cei care se căsătoresc. Concret, un ajutor de casă nouă ca să-şi achiziţioneze ce au nevoie. Pentru încurajarea natalităţii, familiile cu nou-născuţi vor primi 3.000 de lei pentru a le oferi cele necesare.

În altă ordine de idei, în şedinţa Consiliului Local din 26 noiembrie s-a votat acordarea unor loturi de până la 1.000 de metri pătraţi pentru tinerii până-n 35 de ani care nu au avut o locuinţă. Este o măsură care vine în sprijinul acestora ca să rămână în comună. Pentru anul viitor, primarul vrea să implementeze un proiect prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care vrea să aducă energia verde în comună.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7601 secunde