Comisia Iordache a adoptat raport favorabil la modificările aduse la Codul penal

245
Comisia Iordache a adoptat  raport favorabil la modificările  aduse la Codul penal - comisia-1530548595.jpg
Comisia specială pentru legile justiției a întocmit, ieri, un raport de admitere a modificărilor aduse la Codul penal, cu 15 voturi "pentru", șapte "împotrivă".

Proiectul va fi introdus, astăzi, pe ordinea de zi a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Printre amendamentele admise, figurează posibilitatea eliberării condiționate, dacă s-a executat jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani.

Un alt amendament îl vizează pe condamnatul care a împlinit vârsta de 60 de ani și care poate beneficia de eliberare condiționată, după executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei cu închisoarea, dacă aceasta nu depășește zece ani sau cel puțin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.

Un amendament admis ieri se referă la abuzul în serviciu, în sensul că pragul pentru această infracțiune a fost stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie.

"Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanțe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții dispoziții exprese dintr-o lege, Ordonanță de urgență sau Ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit și prin acesta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă", se precizează în amendament.

Totodată, parlamentarii majorității din comisie au votat un amendament care vizează abrogarea articolului privind neglijența în serviciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7067 secunde