Codul administrativ, între dezbateri și provocări. "Percepția asupra administrației publice este una rea"

Joi, 24 Octombrie 2019
502
Primăria Municipiului Constanța, Institutul de Cercetări Administrative "Paul Negulescu", Universitatea Ovidius, Facultatea de Drept și Științe Administrative, ELSA Constanța și Editura "Universul Juridic" au organizat, ieri, un nou eveniment din seria Smart Law Conferences: "Codul administrativ. Dezbateri, soluții, provocări".


"În general, percepția asupra administrației publice este una rea. Sunt foarte puțini oameni care apără sistemul public, care vorbesc despre încrederea pe care trebuie să o avem în funcționarul public, despre demnitatea și conduita acestuia. În municipiul Constanta au fost niște turbulențe născute din lipsa de transparență, de corupție...și trebuie să vorbim cu onestitate despre aceste subiecte. Efectul pervers al acestor turbulențe este acela că nimeni nu își mai asumă nimic. În general, cei care nu își asumă spun că o fac din teamă. Eu cred că frică le este doar celor care au ceva de ascuns sau celor care nu sunt suficient de bine pregătiți. Trebuie să ne luptam pentru a avea funcționari publici bine pregătiți, care să aibă curajul să spună «NU» decidentului politic atunci când vine cu o tâmpenie, care să aibă curajul să spună «NU» petentului atunci când cere ceva care depășește norma legală", a spus edilul Constanței Decebal Făgădău. 


El a mai adăugat că adoptarea Codului Administrativ reprezintă un moment de referință pentru organizarea și funcționarea administrației publice, de aceea este important pentru toți cei cărora li se adresează să-i cunoască reglementările. Eficiența și calitatea activității administrației publice este influențată, în mod esențial, de calitatea actelor normative dar, în egală măsură, și de modul în care acestea sunt aplicate.


"Pentru mine este o bucurie extraordinară acest Cod Administrativ. România are particularitățile ei. Cred în faptul că această țară are nevoie de reglementări clare. Mă bucur să constat la Constanța că destinul unei țări, la fel ca și destinul unei comunități, nu și-l pot asuma doar oamenii politici. Destinul se construiește temeinic atunci când la baza deciziilor care se iau sunt și oamenii din lumea academică. Am descoperit la Constanța că putem să propunem niște soluții doar dacă stăm cu toții la aceeași masă. Cred în instituția funcționarului public cu toată ființa mea și am luptat toată viața pentru a așeza la baza acestei instituții idei precum profesionalismul sau principii precum responsabilitatea în exercitarea funcției", a declarat prof. univ.dr. Verginia Vedinaș. 


Evenimentul de ieri a fost gândit sub forma unei platforme de dezbateri la care să participe teoreticieni și practicieni din administrația publică de la nivel local și central, reprezentanți ai mediului academic și ai profesiilor juridice, studenți și cetățeni. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3628 secunde