Claudiu Iorga Palaz: „Sunt singurul ales din Constanţa care a stat de vorbă cu Asociaţia Elevilor”

471
Claudiu Iorga Palaz: „Sunt singurul ales din Constanţa care a stat de vorbă cu Asociaţia Elevilor” - claudiuiorgapalaz1-1601028799.jpg
Claudiu Iorga Palaz, de la Partidul Mişcarea Populară, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, candidează la alegerile locale din 27 septembrie 2020, pentru funcţia de primar al Municipiului Constanţa. Om de administraţie, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre planurile sale de viitor şi ale consilierilor PMP.



-La ce se referă politica de infrastructură judeţeană din programul dvs? Ce elemente de infrastructură aveţi în vedere?

-Referitor la obiectivele mele privind modul de îmbunătăţire a infrastructurii judeţene, fac precizarea că insist în continuare pentru încheierea unui raport juridic cu transportatorii pentru a reuşi să impunem acestora respectarea unor condiţii decente de transport persoane pentru cetăţeni, respectarea programului de transport şi, implicit, a orelor când trebuie să fie în staţii, folosirea pentru transport a unor vehicule civilizate şi noi şi nicidecum mijloace de transport nesigure, care să nu îndeplinească condiţiile pentru o astfel de activitate.

-În mandatul 2016-2020 nu aţi avut atribuţii directe în domeniul sanitar şi totuşi aţi făcut câteva demersuri. Ce intenţii vor avea consilierii judeţeni ai PMP în 2020-2024?

-Din punct de vedere medical, consider că reprezintă o prioritate modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa şi, totodată, mărirea UPU, având în vedere că, la această dată, condiţiile de primiri urgente sunt destul de neprimitoare pentru cei care apelează la ele şi, nu de multe ori, cei care ajungem acolo suntem nevoiţi să ne simţim ca în autobuz.

Practic, unele dintre priorităţile din mandatul 2020-2024 vor fi eficientizarea actului medical, intervenţia rapidă şi decongestionarea unităţilor sanitare, iar un alt proiect care vine în sprijinul acestui demers va fi înfiinţarea unui spital de convalescenţă care să preia din fluxul de pacienţi, mai exact să îi preia pe acei pacienţi care au suferit intervenţii chirurgicale şi mai au nevoie numai de îngrijire medicală de bază.

-În 2016 cine auzea de Capidava se gândea automat la dosare penale, faianţă şi gresie. Cum aţi reuşit deblocarea proiectului şi transformarea cetăţii într-un obiectiv turistic?

-Consider că astfel de obiective istorice la nivelul judeţului Constanţa, care vor fi puse în valoare, vor duce la dezvoltarea turismului în judeţul nostru. Sunt foarte mulţi turişti care nu vin numai pentru mare, ci şi pentru a vizita vestigii istorice care, spre norocul nostru, în judeţul Constanţa sunt nenumărate. Tot prin prisma aceasta am în vedere şi reabilitarea şi punerea în valoare a Cetăţii şi Muzeului de la Adamclisi. Bisericuţele de cretă de la Murfatlar reprezintă o prioritate în intenţia mea de reabilitare a obiectivelor cu valoare istorică.

Legat de cetatea Capidava vă pot preciza că a fost o provocare pentru mine salvarea acestui proiect şi reabilitarea lui finală. Astăzi, cetatea Capidava este un obiectiv turistic complet reabilitat şi de excepţie al judeţului Constanţa.

-Trebuie să recunoaştem că judeţul nostru este vizitat de turişti preponderent în sezonul estival, datorită Mării Negre. Ce propuneri aveţi pentru a atrage turişti şi în restul anului?

În afară de a fi prezenţi în judeţul Constanţa doar pentru mare, consider că este necesară şi dezvoltarea unor activităţi care să completeze activităţile estivale. Şi aici mă refer la crearea unor posibilităţi de recreere şi de divertisment pentru turişti, pe lângă cele de vizitare a obiectivelor turistice de care am amintit anterior. Realizarea unui circuit off-road şi mountain-bike în cariera de la Adamclisi, o locaţie superbă şi astăzi lăsată în paragină, transformarea zonei din jurul lacului de cretă de la Murfatlar într-o zonă de divertisment şi realizarea unui zoo-safari de-a lungul văii ce leagă satul Petroşani de fostul sat Poieniţa vor aduce un plus turismului constănţean deoarece cei care vor veni la mare vor putea să facă şi alte activităţi în afară de cele clasice de bronzat şi de făcut baie în Marea Neagra.

Chiar şi pentru constănţeni, nu numai pentru turişti, dezvoltarea unor zone de agrement în judeţul Constanţa este pusă ca prioritate în programul meu electoral şi aici mă refer la terenul de la marginea comunei Cumpăna unde sunt depozitele de pământ ale Canalelor Navigabile şi care se pot amenaja în zone de agrement şi de recreere. Iar toate aceste obiective nou create ar contribui la dezvoltarea zonelor, la creşterea nivelului de trai, la îmbunătăţirea infrastructurilor.

-Ati declarat în cadrul unei conferinţe că sunteţi singurul ales din judeţul Constanţa care a stat de vorbă cu Asociaţia Elevilor. La ce concluzii aţi ajuns?

-Într-adevăr, sunt singurul ales din judeţul Constanţa care a stat de vorbă cu reprezentanţii Asociaţiei Elevilor, sunt singurul care nu m-am lăudat cu vreo poză cu ei în încercarea de a-i atrage de partea mea sau de a-i face pe ei, fără să ştie, să pozeze în agenţi electorali ai mei. Ne-am întâlnit, am stat de vorbă şi abia după ce am studiat cu atenţie propunerile lor le-am cuprins în programul electoral pe cele mai pertinente.

Sunt multe de rezolvat şi dezvoltat în judeţul Constanţa în ceea ce priveşte domeniul educaţional. Putem porni chiar de la rata mare a abandonului şcolar, aspect pe care am vrut să îl rezolv chiar din timpul ultimei şedinţe de CJ din mandatul 2016-2020, unde m-am lovit de nepăsare, ca să nu spun incompetenţă. Însă, susţinerea cu 50% a cheltuielilor de transport pentru elevi este un demers pe care îl voi susţine pentru ducere la îndeplinire şi în noul mandat, în acest sens facilitând deplasarea acestora către şcoală şi, implicit, scăzând rata abandonului şcolar.

Totodată, mă voi implica în sprijinirea unor proiecte de practică şcolară şi proiecte care să contribuie la integrarea tinerilor pe piaţa muncii, dar voi şi susţine dotarea tuturor şcolilor cu sisteme de acces (rampe, lifturi, grupuri sanitare dotate corespunzător) care să asigure şcolarizarea pentru elevii cu dizabilităţi.

(Comandat de Partidul Mişcarea Populară Filiala Constanţa, publicat de Cuget Liber, cod mandatar financiar 21200020)



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5111 secunde