Ce se întâmplă cu propunerile de miniștri interimari? Discuții telefonice între Iohannis și Dăncilă

144
Ce se întâmplă cu propunerile de miniștri interimari? Discuții telefonice între Iohannis și Dăncilă - surseklausiohannisiicerepremieru-1567423310.jpg
Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, luni, la telefon cu președintele Klaus Iohannis în legătură cu propunerile de miniștri interimari, au declarat, pentru AGERPRES, surse politice.

Potrivit surselor citate, Iohannis i-a spus premierului că îi va răspunde "foarte curând" în legătură cu acest subiect.

Lunea trecută, premierul Viorica Dăncilă a transmis președintelui propunerile de noi miniștri la Educație, Justiție și Interne. Au fost validați de conducerea PSD Dana Gîrbovan la Justiție, Șerban Valeca la Educație și Mihai Fifor la Afaceri Interne. De asemenea, au fost validate ca propuneri de vicepremier Ana Birchall - la parteneriate strategice și Iulian Iancu - pe probleme economice.

După două zile, șeful statului a anunțat că nu acceptă nicio propunere de remaniere a Guvernului. "În primul rând, nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile sunt pur și simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier", a spus Iohannis.

Vineri, președintele a semnat decretul prin care se ia act de demisia Grațielei Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul Mediului, a lui Anton Anton, ministrul Energiei, și a lui Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, și prin care se constată încetarea funcției de membru al Guvernului pentru cei trei. Aceștia, membri ai ALDE, au demisionat după ce formațiunea a ieșit de la guvernare. În locul lor erau propuși interimari astfel: la Energie - ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu - ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și la Relația cu Parlamentul - ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat și comerț, Radu Oprea, conform unor surse politice.

Aflată într-o vizită la Constanța, tot vineri, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu a înțeles de ce președintele a respins cinci propuneri de miniștri, care sunt ''persoane foarte bine pregătite și apreciate profesional'', și a anunțat că îi va telefona lui Klaus Iohannis pentru a vedea care este opinia sa legată de activitatea Guvernului.

"În mod normal, la cele trei ministere (Educație, Justiție și Interne - n.r.) ar trebui să am miniștri interimari. Am să-i dau un telefon domnului președinte Iohannis, să văd care este opinia domniei sale legată de activitatea Guvernului. Că, prin ceea ce face, efectiv vrea să blocheze Guvernul și dacă vorbim despre normalitate, despre modul de funcționare a relațiilor dintre instituțiile statului, mi se pare un lucru de neacceptat să blocheze activitatea Guvernului, mai ales că în perioada următoare venim cu o serie de măsuri foarte bune pentru populație.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4398 secunde