Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor parlamentare

226
Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor parlamentare - vot-1607328121.jpg
Opoziția social-democrată din România a câștigat alegerile parlamentare potrivit rezultatelor parțiale, notează agenția Reuters.


Victoria PSD a venit pe fondul nemulțumirilor generate de restricțiile luate în pandemia coronavirusului și problemelor financiare generate de măsurile guvernului liberal, comenteză jurnaliștii de la Reuters.


Reuters citează rezultatele furnizate de platforma independentă „Code for Romania” precizând că social-democrații au obținut 29,7% din votul electoratului iar liberalii 25,57%, în condițiile în care aproximativ 96% din voturi au fost numărate.


Numărul nu include aproximativ 265.000 de voturi exprimate în diaspora.


Următorul parlament pare să aibă doar cinci partide, inclusiv UDMR, grupul etnic maghiar și noua Alianță pentru Unirea Românilor, un grup ultranaționalist, precizează Reuters.


BBC vorbește despre o „conducere restrânsă” a PSD în urma alegerilor parlamentare.


„Cu toate acestea, este puțin probabil ca social-democrații să preia conducerea, deoarece partidul premierului Ludovic Orban are mai mulți aliați potențiali. Câteva partide mai mici vor deține echilibrul puterii, ceea ce pare să favorizeze o coaliție condusă de liberali” au scris jurnaliștii de la BBC.


Absenteismul a fost un nivel record de 33%. România este una dintre cele mai sărace țări din UE și milioane de cetățeni s-au mutat în străinătate în ultimii ani în căutarea unei vieți mai bune - în special în statele membre occidentale ale UE, mai arată sursa citată.


„Singura certitudine, după scrutinul legislativ din 6 decembrie, este absenteismul. Doar o treime dintre români au trecut pe la urne. Dintre candidați, 20% sunt sub prag. Majoritatea se joacă la talcioc” scrie Deutsche Welle.


„Doi foști premieri și un aspirant la Președinția României, medicul-vedetă al pandemiei și ultimul dintre baronii sudului roșu îl flanchează pe președintele PSD în curtea partidului. Pe un ecran mare, patru cronometre numără simultan, la patru posturi de televiziune, secundele rămase până la difuzarea primelor estimări după scrutinul parlamentar de duminică. În realitate, toată lumea știe deja rezultatele exit-pollului, dar asta este convenția, așa se joacă piesa până la capăt. La nouă fix apar cifrele. Se aplaudă puțin, se țopăie un pic, dar fără mult entuziasm. PSD are un avans de o fracțiune din marja de eroare a procentajelor față de PNL, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților: 30,6 la 29,1, respectiv 30,5 la 29. Urmează USR-PLUS, care a venit cu 16,4% în Camera Deputaților și cu 15, procente la Senat, conform acelorași previziuni. Mai sunt partide, cele mai multe în vecinătatea pragului de admitere în Parlament” arată, într-un comentariu, jurnaliștii de la Deutsche Welle.


Și Euronews arată că PSD conduce în topul procentelor, dar cel mai probabil va fi obligat să rămână în opoziție


„Dar PNL intenționează să rămână la putere prin alierea sa cu reformiștii alianței USR-Plus, cărora li s-au atribuit aproape 15% în numărul parțial de voturi. Cu toate acestea, aceste rezultate s-ar putea schimba în continuare din cauza buletinelor de vot din străinătate, unde alegătorii sunt mai susceptibili de a fi anti-PSD, care urmează să fie numărate duminică seara.


Doar alte două partide au trecut pragul de 5% pentru a intra în Parlament: un partid naționalist care are legături strânse cu Biserica Ortodoxă, AUR (9%) și partidul minorității maghiare, UDMR (6%)”, notează Euronews.


Sursa: Pro TV


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.599 secunde