Ce pregătesc deputații magistraților care greșesc cu rea-voință

140
Ce pregătesc deputații magistraților  care greșesc cu rea-voință - cepregatescdeputatii-1466084257.jpg
Deputatul independent Daniel Oajdea a depus un proiect de lege care propune ca magistrații care își îndeplinesc atribuțiile cu rea-credință, gravă neglijență sau nu respectă deciziile CCR să fi excluși din magistratură și să restituie salariile primite ulterior săvârșirii uneia dintre abateri.

"Am depus astăzi o propunere de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, care prevede ca magistratul care își îndeplinește cu rea-credință sau gravă neglijență atribuțiile sau nu respectă deciziile CCR să fie exclus din magistratură. Mai mult decât atât, toate actele încheiate de cei găsiți vinovați ulterior săvărșirii uneia dintre aceste abateri vor fi nule de drept. Aceștia vor fi obligați să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârșirii abaterilor", a declarat deputatul independent Daniel Oajdea.

El a mai adăugat că, în prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sancționat disciplinar într-un interval maxim de un an de la data săvârșirii faptei.

Totodată, în proiect se mai prevede ca magistrații care au fost excluși din magistratură în baza acestui alineat să nu mai aibă dreptul la pensia specială acordată magistraților.

Potrivit expunerii de motive a proiectului inițiat de deputatul Oajdea, lipsa unei legi a răspunderii magistraților a permis derapaje de la cerințele statului de drept, iar greșelile pe care le cere sancționate nu ar trebui să fie permise magistraților, "oameni care au puterea de a distruge viețile cetățenilor atunci când nu își fac meseria cu responsabilitate".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5531 secunde