CCR s-a pronunțat, consilierii locali au executat. STOP închirierii Lacului Siutghiol!

4486

Articole de la același autor

Constănţenii nu vor plăti penalităţi la datoriile la taxe şi impozite, vârstnicii vor primi şi în 2021 tichete Respect, iar Primăria Constanţa nu va mai putea închiria malurile şi luciul de apă ale Lacului Siutghiol. Acestea sunt doar câteva dintre hotărârile votate de consilierii locali, vineri, în şedinţa ordinară a lunii ianuarie.

Şedinţa de Consiliu Local, convocată vineri, 29 ianuarie, s-a desfăşurat online şi au participat 26 de consilieri. Pe ordinea de zi au fost 31 de proiecte, din care trei au fost retrase, şi alte şase proiecte au fost puse pe ordinea suplimentară. Înainte de a se trece la vot, preşedintele şedinţei, Mirela Garip a propus un moment de reculegere în memoria fostului consilier local Dănuţ Moisoiu şi cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, decedat vineri, 29 ianuarie.

Două dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi au vizat stabilirea impozitelor şi taxelor locale în anul 2021 şi instituirea unor facilităţi fiscale aplicabile obligaţiilor bugetare restante datorate bugetului local al municipiului Constanţa şi aprobarea anulării obligaţiilor de plată accesorii. Cu alte cuvinte, constănţenii care nu au putut să îşi achite încă taxele şi impozitele locale nu vor fi nevoiţi să plătească penalizări şi dobânzi de întârziere.

Consilierii au aprobat, ulterior, organizarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi particular din municipiul Constanţa pentru anul şcolar 2021 - 2022. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanţa a fost votat, de asemenea, în unanimitate. Acesta prevede atât obligaţii pentru operatorii economici, cât şi pentru cei care utilizează acest mijloc de deplasare.

Tot în unanimitate au fost aprobate proiectele de hotărâre privind studiile de fezabilitate pentru reabilitarea reţelelor termice primare şi de transport a energiei termice din municipiul Constanţa, etapa întâi şi etapa a doua.

PUZ pentru bloc între case, respins

În cadrul şedinţei de vineri, au fost aprobate proiectul tehnic revizuit, a devizului general actualizat, dar şi a finanţării de la bugetul local pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa. Astfel, a fost constituit cadrul legal pentru reluarea lucrărilor începute în urmă cu patru ani şi neterminate, după ce constructorul a părăsit şantierul. Proiectul vizează reamenajarea unei săli de sport, a cantinei şi internatului unităţii de învăţământ.

În continuare, consilierii locali au votat valoarea tranşei tichetelor valorice pentru anul 2021, astfel pensionarii vor primi şi anul acesta tichete în cadrul programului Respect. Valoarea unui tichet rămâne 50 de lei, ca şi anul trecut. De asemenea, a fost aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind aprobarea costului mediu lunar de întreţinere şi a contribuţiei părinţilor sau reprezentanţilor legali pentru copiii care frecventează creşele din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru anul 2021. Astfel, părinţii care au venit mai mare de 700 de lei vor achita 10,24 lei pe zi, pentru un copil, sau 5,12 lei dacă au doi sau mai mulţi copii. Iar părinţii care au venit mediu brut lunar cumulat pe lună între 225 şi 699 lei, vor achita 5,12 lei pe zi, în cazul în care au un singur copil, sau 2,56 de lei, dacă au doi sau mai mulţi copii.

În schimb, consilierii locali au respins proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul delimitat de strada Ion Lahovari, strada Flămânda, aleea Panselei şi IE 211047, inițiator Goşu Stila. PUZ-ul primise deja vot negativ în mai multe comisii de urbanism, principalul motiv fiind acela că prevedea ridicarea unui imobil cu locuinţe colective – bloc, într-o zonă cu locuinţe individuale – case.

Probleme pentru parcul acvatic din Mamaia

Tot în cadrul şedinţei de vineri, consilierii locali au votat încetarea valabilităţii unei hotărâri de Consiliu Local din anul 2019, prin care a fost posibilă închirierea luciului de apă şi a malurilor Lacului Siutghiol. Decizia a venit după ce Curtea Constituţională a decis că Legea nr. 10 este neconstituţională, aceasta fiind cea care a stat la baza emiterii HCL în 2019. Cu alte cuvinte, Primăria Constanţa nu va mai putea închiria nici malurile, nici luciul de apă ale Lacului Siutghiol. Decizia afectează însă direct parcul acvatic JT Watersports realizat chiar în centrul staţiunii Mamaia, unde urma să fie dată în folosinţă singura bază pentru sporturi nautice din Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5542 secunde