CCR a amânat pentru septembrie decizia privind impozitarea pensiilor speciale

Marţi, 14 Iulie 2020, 15:49
94
Curtea Constituțională a amânat o decizie pe sezisările depuse de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul va fi dezbătut din nou în septembrie, potrivit Digi24.


Judecătorul raportor a cerut amânarea dezbaterilor pe acest proiect pentru că a solicitat puncte de vedere de la toate instituțiile ai căror angajați beneficiază de astfel de pensii, dar nu a primit încă toate răspunsurile.


În aceste condiții, judecătorii CCR au decis să amâne dezbaterea sezizărilor privind acest proiect de lege pentru 30 septembrie. Parlamentul a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.


Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.


Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege.


"Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă așezare a sarcinilor fiscale. Se numește taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ți le impune statul când îți oferă un serviciu", spunea atunci Weber.


"În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 și 7000 de lei și de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori așa ceva, în opinia noastră, este neconstituțional", arăta Weber.
Pagina a fost generata in 0.3591 secunde