CCR a amânat pentru 20 mai sesizarea PNL privind delegarea competențelor către Iordache

122
CCR a amânat pentru 20 mai sesizarea PNL privind delegarea competențelor către Iordache - ccr-1557240130.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a României a amânat, marți, sesizarea PNL referitoare la prevederile din regulamentul Camerei Deputaților privind delegarea atribuțiilor președintelui către vicepreședinți.


Astfel, următoarea dată în care se va analiza sesizarea PNL este 20 mai.


Tot pe 20 mai, CCR va discuta despre completurile nespecializate de 3 judecatori de la ÎCCJ, care au dat decizii inclusiv în procesele lui Liviu Dragnea de la instanța supremă.


De asemenea, pe 20 mai, completul de judecatori de la Înalta Curte va pronunta sentința definitivă în procesul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care liderul PSD Liviu Dragnea a contestat condamnarea de 3 ani și jumatate de inchisoare, cu executare.


PNL a atacat la Curtea Constituțională aceste prevederi și a cerut amânarea sesizării lui Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei, privind un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor specializate în corupție.


"PNL a atacat la Curtea Constituțională Regulamentul Camerei Deputaților, solicitând CCR să se pronunțe asupra delegării de competențe pe care poate să o facă președintele Camerei Deputaților către vicepreședinți. Punctul nostru de vedere este foarte clar: președintele Camerei Deputaților nu poate să delege atribuții ale președintelui Camerei Deputaților prevăzute de Constituție către vicepreședinți", motiva demersul președintele PNL, Ludovic Orban.


El a susținut că solicitarea PNL este "extrem de importantă".


"Nu putem accepta ca un organism atât de important în statul român cum este CCR să se transforme într-o instituție de amnistiere a lui Liviu Dragnea. Este limpede pentru orice om cu scaun la cap că toate conflictele declanșate de Florin Iordache în numele lui Liviu Dragnea au ca scop să-l scape de pedeapsă pe Liviu Dragnea. CCR nu poată să devină o firmă de avocați a lui Liviu Dragnea sau un organism de amnistiere sau de grațiere pentru Liviu Dragnea", arăta Orban.


Pe 25 martie, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache anunța că a sesizat CCR cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte pe tema completurilor specializate în corupție. Sesizarea a fost făcută în perioada în care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, își delegase atribuțiile lui Florin Iordache.


Ulterior, la dezbaterile de la CCR din 10 aprilie, Florin Iordache a susținut că Înalta Curte a refuzat să constituie completuri specializate, așa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.


În replică, președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a arătat că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinței Curții Constituționale, care a stabilit anterior, cu referire la funcția de prim-ministru, că atribuțiile constituționale nu pot fi delegate.


Totodată, Tarcea i-a trimis președintelui CCR, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Rețeaua Președinților Curților Supreme de Justiție din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanțelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupție.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9103 secunde