"100 de zile pentru 100 de ani"

Cazinoul poate fi salvat. Iată cum

2110
11
Cazinoul poate fi salvat. Iată cum - cazinoparagina798-1310759517.jpg

Asociația Absolvenților din cadrul Universității Maritime din județ s-a întâlnit, ieri, la Cazinoul din Constanța pentru a discuta soluții pentru reabilitarea clădirii. Cu acest prilej, membrii asociației au lansat o campanie intitulată "100 de zile pentru 100 de ani" ce are ca scop găsirea soluției optime pentru problema Cazinoului, alta decât cea aleasă de către edilul Constanței. Astfel, timp de 100 de zile, membrii asociației, în frunte cu consilierul municipal Ovidiu Cupșa și alături de Grupul pentru Jurnalism Cultură și Comunicare vor informa cetățenii cu privire la cele 17 soluții găsite până acum pentru refacerea clădirii și "păstrarea acesteia în patrimoniul orașului".
Cu ocazia lansării proiectului, vicepreședintele asociației, Ovidiu Cupșa, a făcut un apel către locuitorii Constanței și "toate forțele politice și instituțiile din județ" să participe la o campanie de strângere de fonduri în scopul reabilitării clădirii emblematice a orașului, aceasta fiind una dintre multiplele soluții menționate în program. În acest sens a fost deschis un contul bancar în care persoanele ce doresc să se implice pot face donații pentru proiectul de reabilitare. Potrivit declarațiilor consilierului liberal, pentru o lucrare completă ar fi necesar ca fiecare locuitor al Constanței să doneze în jur de 100 de lei. Totuși, Cupșa a menționat că are speranța că vor exista instituții și sponsori care vor fi dispuși să atribuie sume mari, reducându-se astfel contribuția necesară din partea cetățenilor. De altfel, consilierul municipal a declarat că orice sumă este binevenită și a explicat că o astfel de problemă solicită implicarea tuturor locuitorilor orașului.

Primăria ar avea bani pentru reabilitare
Referitor la opțiunile pe care le are Primăria Constanța, Ovidiu Cupșa a menționat că înaintea deciziei de vânzare a clădirii, există alte 16 moda-lități prin care administrația locală ar putea să soluționeze problema. De asemenea, Cupșa a specificat că modalitatea în care a fost realizat sondajul de pe pagina de internet a Primăriei "nu este 100% corectă și reală", oamenii fiind puși să aleagă "între blazon și stomac". Printre soluții-le multiple identificate de către aso-ciație ca fiind opțiuni reale ale administrației locale pentru păstrarea și reabilitarea Cazinoului, una dintre acestea este executarea lucrărilor din bugetul propriu. Cupșa a explicat că Primăria Constanța ar putea achita lucrările de reabilitare chiar și pentru fabuloasa sumă de 10 milioane de euro pe care primarul Radu Mazăre o tot aruncă în ochii opiniei publice.
"Se poate face din fonduri proprii. Vreau să vă spun că Primăria Constanța este o primărie care a avut buget și de 200 de milioane de euro. Sunt ani ca acesta în care are și 200 și ceva de milioane de euro. Dacă se face o eșalonare pe 4-5 ani a investiției asta înseamnă 1-2% din bugetul primăriei în funcție de an. Cazinoul s-a făcut în șapte ani, deci nu este nicio problemă dacă noi îl renovăm în patru sau cinci ani, cu atât mai mult cu cât s-ar putea să fie ani în care am putea băga sume mai consistente pentru că nu o să fie în permanență criză", a menționat Cupșa.

1,5 milioane de euro, suma reală pentru reabilitare
De altfel, potrivit declarațiilor ulte-rioare ale lui Constantin Coțofana, expert în istorie și arhitectură, se pare că administrația locală nu a făcut altceva decât să dezinformeze opinia publică. Coțofana a explicat că suma reală de reabilitare a clădirii este de 1,5 milioane de euro.
"Structura de rezistență a clădirii este bună, problema ar fi finisajele, trebuie intervenit la tot ce înseamnă tâmplărie, care trebuie refăcută în totalitate, tavanele trebuie refăcute (…) finisaje care în total ar ajunge la un minim de 1,5 de milioane de euro. Sigur, problema poate fi și mai scumpă pentru trebuie făcute mai multe expertize", a declarat Coțofana.
O alternativă de finanțare ar putea fi și fondurile nerambursabile din par-tea Uniunii Europene. Administrația locală Constanța are posibilitatea să acceseze fonduri prin măsura 1 a Programului Operațional Regional, ceea ce ar însemna o finanțare de 98% din partea U.E. și de 2% din bugetul local. În plus, programul prezintă și alte metode de abordare a problemei printre care: solicitarea unui credit bancar, un parteneriat public privat între Primărie și un investitor, asociere spre administrare între Primărie și alte instituții, etc. Rămâne de văzut pe care din cele 17 opțiuni o va alege edilul orașului Constanța. Totuși ne îndoim că decizia va fi luată după un intens efort de consultare și gândire, interesul și atenția sa părând să fie focusate pe total altceva decât Cazinoul Constan-ța. Menționăm că, cu câteva minute înaintea ședinței de vineri, primarul iubăreț plimba cu bolidul din dotare două dive blonde exact prin fața clădirii în cauză, cu direcția port-plajă.



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
SLABU
16 iulie 2011
MAZARE PLATESTE.

In primul rand trebuie sa plateasca administratia Mazare pentru ca a adus Cazinoul in acest hal. In al doitea rand exista fonduri europene suficiente pentru restaurare , cum au facut cei din Iasi ori Sibiu.Cu acesti bani se pot face minuni din cadire fara ca sa plateasca cetatenii orasului. MAZARE TREBUIE PEDEPSIT PENTRU DISTRUGEREA CU BUNA STIINTA A INREGII ZONE PENINSULARE. Aceasta trebuie facut URGENT.SA PLATEASCA CEL CE A DISTRUS , Altfel oricine distruge fara a suplrta consecinte.

admirator
16 iulie 2011
@slabu

Perfect adevarat. Cazinoul era in satre buna cind a venit Mazare la conducere. Degradarea accetuata a acestuia este opera lui. Si se aduaga dezinformarea cu privire la pretul reabilitarii si ascunderea faptului cca UE poate plati 98% din valoarea reparatiilor. Este o poveste dubioasa, pentru care trebuie tras la raspundere. Abia apoi, refacut Cazinoul si folosit ca sediu pentru primarie! Dar cu alt primar!

unu
16 iulie 2011
???

bani pentru rahaturi gen meci de box intre un canadian si un francez exista...dar pentru cazino mai multin ca nu ies bani...orasul vechi e ruina...vor urma demolari si constructia de cladiri pentru banci si birouri,deja sunt vreo 2 3 cladiri imense construite dupa ploaie,cladiri care au stricat arhitectura zonei...la puscarie su sarlatanii care conduc constanta si cu cei care asteapta in umbra sa puna mana pe oras

R.M.
16 iulie 2011
cazino

solutia cea mai buna pt Cazino: BULDOZERUL frate! ce atata tam-tam!

Cristi
16 iulie 2011
Cazinoul Constanta

Felicitari!!! Constanta are nevoie de asemenea initiative! Felicitari asociatiei si Dl Ovidiu Cupsa ca a avut o asemenea intitativa. Sa vedem ce face acum Mazare?!

Mine
16 iulie 2011
Cazinoul

Cred SLABU are dreptate. R.M. nu stii ce spui, de aceea nu mai folosi acest mijloc de comunicare.Ce facem cu Mazare ? Simplu. Iesiti la vot in numar cat mai mare .

un locuitor al Constantei
17 iulie 2011
Superba initiativa

Felicitari pentru frumoasa initiativa.Sunt oameni din oras care au cfrscut si au trait cu istoria acestor monumente, sunt turisti din toata lumea care sunt legati sentimental de aceste locuri istorice ale Constantei. Ele ar trebui exploatate turistic ar trebui conservate, reconstruite si readuse la viata. Toata zona peninsulare renovata si restaurata ar fi mina de aur a acestui Oras. Ati vazut ca in orasele istorice din Ardeal cetatile medievale, restaurate si incluse in circuit turistic, cu festivaluri medievale cu spectacole istorice etc. atrag sute de turisti. La noi toata lumea ocoleste acum zona Peninsulara de frica tiganilor si cladirilor instabile , daramate si degradate de acolo. Intr-adevar Radu Mazare ar trebui pus la zid pentru ceea ce a facut in Constanta. Adica distrugere si degradare in zona cea mai frumoasa si mai reprezentativa a Constantei. In toate orasele europene, zonele istorice sunt conservate si puse in valoare iar acest dement si drogat ridicat la rang de "edil al orasului" a distrus totul cu o inversunare care ar trebui pedepsita. Trebuie oprit cat mai curand Iar Locuitorii acestui oras ar trebui sa-i demonstreze ca EI sunt FORTA acestui oras, nicidecum un dement dezaxat psihic si un obsedat sexual. Cum accepta locuitorii acestui oras ca omul de frunte al orasului sa se "afiseze" cu toate pipipoancele dezbracat pe toate posturile si sa se comporte ca ultimul pervers. Ce primar din tara asta are un asemenea comportament?!!!! Banii primariei pe care ii cheltuie cu nerusinare prin Brazilia sau prin barurile din Mamaia cu toate prostituatele ar trebui controlati si redirectionati spre reconstructia Cazinoului si al altor cladiri valoroase pe care acest dement le-a lasat sa se degradeze pentru a vinde spatiul. Va multumim pentru frumoasa initiativa.Sondajul primariei este O MINCIUNA. Jenant!!!!!!!

o turista din Sibiu
17 iulie 2011
Pentru reconstructia Cazinoului

La Casinoul din Constanta li-am cunoscut sotul si in fiecare an veneam in concediu la Constanta sa ne plimbam pe faleza. Sotul meu a plecat la cei drepti dar mie imi place sa revin in locurile acelea de suflet. In ultimii ani tot traiesc cu teama in suflet ca revenind pe faleza....nu am sa mai regasesc Cazinoul....spulberat fiind de ...."furtunile iernii" sau de inversunarea bolnava al unui "edil de frunte" bolnav.... Felicitari oamenilor de suflet ai Constantei care vor reconstrui Cazioul. VA ROG PUBLICATI MODALITATEA IN CARE OAMENII POT DONA SUME DE BANI PENTRU RECONSTRUCTIA CAZINOULUI!!! SI EU SUNT INTERESATA SA DONEZ O SUMA MODICA PENTRU CAZINOUL DIN CONSTANTA . Va multumesc.

IO
17 iulie 2011
cazinoul

Mazare ar trebui sa foloseasca banii europeni, pentru repararea Cazinoului,emblema Constantei si a zonei peninsulare.Cazinoul nu trebuia adus in starea jalnica in care se afla momentan,pentru a putea fi cumparat,pe te miri ce.Intentiile lui Mazare sunt foarte clare,adica sa puna "laba"pe Cazinou pentru "1 euro",vorba "hahalerei" de la Steaua.Cind unui primar nu-i pasa de EMBLEMA orasului inseamna ca ori nu este originar din acel oras ori este atit de lacom incit ar face orice sa-si insuseasca acel bun,ori este prost.Eu ma mir cum mai rabda constantenii un asa primar nemernic. de la un constantean adevarat

ana
17 iulie 2011
pentru unii muma...

Madam Udrea tocmai a alocat o caruta de bani pentru refacerea Bailor Herculane. O asteptam cu drag sa aloce aceeasi suma si pentru Constanta! Si Constanta e in Romania!

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 09 Iulie 2011
Stire din Politică-Administrație : Cazinoul, la mâna constănțenilor
Pagina a fost generata in 0.2796 secunde