Camera Deputaților va vota marți inițiativa cetățenească "Fără penali în funcții publice"

148
Camera Deputaților va vota marți inițiativa cetățenească

Articole recomandate

Camera Deputaților urmează să dezbată și să voteze, marți, inițiativa cetățenească "Fără penali în funcții publice", la propunerea PSD.


Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a solicitat, la începutul ședinței de plen, ca membrii Comisiei juridice să lucreze în paralel cu plenul pentru raportul la această inițiativă, astfel încât Camera Deputaților să dea un vot până la sfârșitul zilei, potrivit Agerpres.


"La începutul sesiunii extraordinare s-a găsit pe ordinea de zi proiectul ‘Fără penali în funcții publice’. Pentru că sesiunea se încheie mâine, pentru a nu muta dezbaterile pentru sesiunea următoare, eu v-aș propune ca membrii Comisiei juridice să se reunească și până la finalul zilei să dăm și un vot și să trecem de Camera Deputaților inițiativa care interzice celor condamnați să candideze în alegeri", a spus Simonis.


Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a afirmat că liberalii susțin această propunere.


″Grupul PNL susține dezbaterea și votul pe această inițiativă cetățenească în speranța că va rămâne o inițiativă cetățenească și nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (...) 5 milioane cetățeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de președintele Klaus Iohannis. Inițiativa cetățenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (...) PNL va vota această inițiativa cetățenească și vom discuta și celelalte două proiecte depuse în Parlament", a susținut Roman.


Liderul USR Dan Barna a spus că este un moment istoric.


"Suntem în fața unui moment autentic istoric. (...) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi pași. (...) Încurajez să facem acești pași. În privința alegerilor, îndemn cetățenii să se pronunțe asupra acestei inițiatice de igienă morală", a transmis Barna.


În 29 iunie, Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis convocarea sesiunii extraordinare în perioada 1 - 15 iulie, printre proiectele care se aflau pe ordinea de zi fiind și inițiativa USR "Fără penali în funcții publice".


Camera Deputaților este convocată într-o nouă sesiune extraordinară, în perioada 16 - 31 iulie, în prelungirea actualei sesiuni extraordinare.


Inițiativa "Fără penali în funcții publice" propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5143 secunde