Camera Deputaților și Senatul, în sesiune ordinară de azi

110
Camera Deputaților și Senatul, în sesiune ordinară de azi - sedintacameradeputatilor17102016-1535957204.jpg
Camera Deputaților și Senatul încep, luni, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Printre prioritățile legislative se numără noua lege a pensiilor, reexaminarea legii off-shore și definitivarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală după pronunțarea CCR asupra sesizărilor de neconstituționalitate.

În prima ședință a fiecărei Camere se alege noua componență a Birourilor permanente, adică vicepreședinții, secretarii, chestorii acestor foruri. Alegerea membrilor Biroului permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configurației politice și negocierii liderilor de grupuri.

Listele candidaților propuși pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaților, respectiv Senatului, potrivit Agerpres.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a convocat Biroul permanent pentru luni, la ora 13,00, urmând ca de la ora 14,00, grupurile parlamentare să se întrunească fiecare într-o ședință. Plenul va începe la ora 16,00. O procedură similară se va desfășura și la Camera Deputaților: 14,00 - Birou permanent și 16,00 - ședință în plen.

Parlamentarii au de dezbătut în această sesiune mai multe proiecte importante, dar și să definitiveze modificările la cele două legi ale justiției contestate de mai multe ori la Curtea Constituțională - Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii și Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și modificările produse Codului penal și Codului de procedură penală.

Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în această toamnă în legătură cu acestea, iar Camera Deputaților și Senatul vor trebui să pună în acord proiectele de lege cu deciziile Curții.

De asemenea, parlamentarii trebuie să rediscute și Codul administrativ, pentru care președintele Klaus Iohannis a sesizat, de asemenea, Curtea Constituțională.

Un alt proiect care va fi dezbătut din nou este cel referitor la unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre offshore. Pentru acesta, președintele Iohannis a cerut, în această vară, reexaminarea în Parlament.

Pe de altă parte, cele două Camere vor trebui să se pronunțe asupra mai multor legi importante, cum este proiectul legii pensiilor, aflat în prezent în dezbatere publică la Ministerul Muncii.

O problemă care va trebui rezolvată este cea a referendumului pentru familie. Coaliția pentru Familie a adunat peste 3 milioane de semnături în urmă cu doi ani pentru modificarea Legii fundamentale astfel încât familia să fie definită ca "uniunea dintre un bărbat și o femeie". Inițiativa cetățenească a fost votată deja de Camera Deputaților și se află în dezbaterea Senatului. Președintele Camerei, Liviu Dragnea, a anunțat că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

Tot la începutul sesiunii, Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI îl va invita la audieri pe ambasadorul României în SUA, George Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații (SRI). Audierea este programată pe data de 4 septembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8469 secunde