Calendarul alegerilor prezidențiale, aprobat de Guvern

126
Calendarul alegerilor prezidențiale, aprobat de Guvern - alegeri-1566919011.jpg
Guvernul a aprobat în ședința de marți calendarul alegerilor prezidențiale din acest an - primul tur în 10 noiembrie, cel de-al doilea în 24 noiembrie. În urma modificării legislației electorale, românii din străinătate vor putea vota pe parcursul a 3 zile - începând de vineri și până duminică, inclusiv.


Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a anunțat că Guvernul a adoptat marți mai multe hotărâri pentru organizarea alegerilor prezidențiale, una dintre ele vizând programul calendaristic.




Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie, iar cel de al doilea, în 24 noiembrie. În primul tur al alegerilor, românii din străinătate vor putea vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur, în 22, 23 și 24 noiembrie.


În 28 iulie, a fost lansat portalul www.votstrainatate.ro, unde românii care vor să voteze în străinătate pot să se preînregistreze.


Șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, spunea că în lipsa unui număr suficient de preînregistrări există riscul "să se reia situația de la alegerile europarlamentare", când mii de oameni au stat la cozi interminabile la secțiile de votare, fără a putea vota.


AEP le recomandă românilor să opteze pentru votul prin corespondență, atrăgând atenția că sunt mai mari costurile pentru votul la secțiile amenajate în diaspora decât în cazul votului prin corespondență.


Potrivit AEP, pe baza informațiilor din partea comunităților de români din străinătate și a reprezentanțelor diplomatice, reiese că pentru a înființa o secție de votare costul aproximativ poate ajunge la 100.000 euro. Suma ar include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia.


Prin urmare, din analiza acestor date, precum și a celor comunicate de Poșta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondență, reiese că pentru votul prin corespondență costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, spune AEP.


O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0292 secunde