Bulevardul Lăpușneanu, transformat radical. Stradă urbană cu benzi pentru autobuze, piste de biciclete, dar fără parcări

527

Articole de la același autor

Bulevardul Alexandru Lăpușneanu din municipiul Constanța va intra, în ample lucrări de transformare. Autoritățile locale au demarat proiectul cu fonduri europene prin care artera care leagă stațiunea Mamaia de Gara Constanța va deveni una modernă, aerisită, prietenoasă cu pietonii și cu mediul.

Peste mai puțin de doi ani de zile, vom putea merge cu bicicleta pe bulevardul Alexandru Lăpușeanu, pe un traseu dedicat, îl vom putea parcurge cu autobuzul, care va avea banda sa și stații moderne, și ne vom putea plimba pe trotuare nivelate, fără gropi și fără crăpături. Prin proiectul "Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia", Primăria Constanța vrea să redea un suflu nou acestei artere principale a orașului. "Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea mobilității urbane în municipiul Constanța, prin resistematizarea infrastructurii de transport corespunzătoare arterelor rutiere: bulevardul 1 Decembrie 1918 și bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale, precum și adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă", explică reprezentații Primăriei Constanța.

Astfel, vor fi modernizate, dar și construite 22 de stații de autobuz, iar mijloacele de transport în comun vor circula pe benzi speciale, pe o lungime de peste 11 kilometri. De-a lungul străzii urbane, vor fi trasate piste pentru biciclete, pe o lungime de peste șapte kilometri, iar traseele și trotuarele pietonale și semi-pietonale vor fi refăcute pe o suprafață de aproape 45.000 de metri pătrați.

Peste 2.500 de stâlpișori vor "înfrumuseța" bulevardul

Din păcate, transformarea bulevardului presupune și desființarea parcărilor de-a lungul bordurilor. Iar, pentru a opri autovehiculele să se urce pe trotuare vor fi montați 2.542 de stâlpi antiparcare. Totuși, autoritățile locale susțin că vor găsi soluții pentru a amenaja alte parcări în apropierea zonelor rezidențiale, astfel încât constănțenii să aibă unde să își lase mașinile pe care în prezent le parchează la bulevard.

Proiectul a fost lansat la începutul acestui an, iar lucrările sunt prognozate a se încheia pe 30 aprilie 2022, deși, deocamdată, nu au început. Valoarea totală a investițiilor se ridică la 91.361.641,40 de lei. Contribuția financiară a Uniunii Europene este de peste 77 de milioane de lei, respectiv 85% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, 11,8 milioane de lei sunt alocați din bugetul național, iar 1,8 milioane de lei sunt fonduri puse la dispoziție de Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.547 secunde