Bugetul, votat de consilierii locali. Unde se duc banii constănțenilor

1241
Bugetul, votat de consilierii locali. Unde se duc banii constănțenilor - fotofondbugetconstanta1-1582134032.jpg

Articole de la același autor

Aproape 888 de milioane de lei are municipiul Constanța la dispoziție anul acesta. Banii vor fi folosiți în mare parte pentru cheltuielile orașului, pentru dezvoltare fiind alocate doar aproximativ patru procente.

Consilierii locali au votat, în cursul zilei de ieri, bugetul municipiului Constanța pentru anul 2020. Este vorba de suma de 887.845.000 de lei. "Constanța are buget. Este un buget care a fost construit chibzuit, solid și care nu face referire la un an electoral. Este un buget sănătos, de aproape 888 de milioane de lei, care înglobează atât veniturile proprii, cât și excedentul bugetar al anului anterior. Lucrul acesta ne arată că am fost chibzuiți. Mă mândresc că municipiul Constanța este orașul capitală de județ cu gradul de îndatorare cel mai scăzut din România. Din păcate, în bugetul central, avem sume insuficiente pentru educație și pentru asistență socială. Tocmai de aceea, pentru că vorbim de educație, investiție în orașul nostru, este de datoria noastră să venim și să suplinim lipsa de finanțare din partea autorității centrale", a declarat primarul Decebal Făgădău.

Fără bani la asociațiile sportive private!

Înainte de a fi supus la vot bugetul, edilul a introdus un amendament pentru suplimentarea fondurilor pentru Spitalul de Boli Infecțioase, cu 324.000 de lei, pentru achiziția de materiale și detectarea virusurilor. Deși consilierii locali de la PNL nu au votat bugetul, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu voturile celor de la PSD și PMP.

"Consilierii locali PNL contestă prioritizarea sumelor pentru sport. Ceea ce solicităm nu este nefinanțarea activității cluburilor sportive, ci tocmai extinderea ideii de sport de masă, în mod gratuit, raportat la obligațiile pe care autoritatea publică le are în a furniza structura pentru așa ceva. Concret, vă solicităm alocarea de fonduri și prioritizarea lor către proiecte de săli de sport, pe lângă liceele și unitățile de învățământ din municipiul Constanța", a explicat în plen consilierul local PNL, Bogdan Barață.

Fonduri mai mari la educație

Primarul Decebal Făgădău a precizat, la rândul său, că fonduri însemnate se duc către educație. "Noi trebuie să venim și să echilibrăm bugetele instituțiilor pentru care a scăzut alocarea de la centru. Tocmai de aceea, noi am fost nevoiți să creștem alocarea pentru educație din bugetul local, pentru că vorbim despre viitorul orașului nostru. Astfel, noi avem 10,27% din buget alocat învățământului", a spus primarul constănțean.

Tot el a făcut clarificări și în ce privește bugetul alocat asistenței sociale, de 16,5%, precizând că o mare parte din fonduri sunt pentru proiectul de renovare și supraetajare a trei creșe aflate în proprietatea municipiului și în administrarea DGAS. "De asemenea, anul acesta vor fi demarate două proiecte noi: programul Infant, pentru finanțarea fertilizării in vitro, și un program de asistență la domiciliu, cu fonduri structurale, pe care apoi sperăm să îl permanentizăm, din bugetul local", a completat edilul.

Consilierii liberali i-au reproșat primarului Decebal Făgădău că a redus în ultimii ani considerabil bugetele pentru dezvoltarea orașului.

"În patru ani nu ați depus niciun raport referitor la situația economică și socială a municipiului Constanța, tocmai de aceea am făcut noi o analiză a bugetelor alocate pentru dezvoltare. În 2014, procentul pentru aceste investiții era de 30%, în 2015 a fost de 24%, în 2016 de 20%, în 2017 de 14%, în 2018 – 12%, în 2019 – 10%, iar, în 2020, ați reușit performanța ca aceste cheltuieli de dezvoltare să fie de 4% din bugetul municipiului Constanța", a precizat consilierul Mihaela Andrei de la PNL.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Februarie 2020
Stire din Social : Ministrul Muncii promite: pensile vor crește
Pagina a fost generata in 0.4778 secunde