Bogdan Aurescu, îngrijorat de situaţia din Belarus

Vineri, 04 Decembrie 2020, 21:31
241
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la prezentarea raportului oral preliminar al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, privind situaţia drepturilor omului din Belarus şi în intervenţia sa a reiterat preocuparea României pentru continua încălcare a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale de către autorităţile din Belarus.


Şeful diplomaţiei române a menţionat şi recentul Raport privind Încălcările Drepturilor Omului, realizat în conformitate cu Mecanismul Moscova, referitor la scrutinul prezidenţial din Belarus din 9 august, conţinând dovezi ale fraudării alegerilor şi ale încălcărilor sistematice ale drepturilor omului, comise de către forţele de securitate belaruse, ca răspuns la demonstraţiile şi protestele paşnice post-alegeri, arată un comunicat MAE.


El a exprimat susţinerea României pentru apelurile titularilor mandatelor de Proceduri Speciale şi ale Raportorului Special pentru situaţia din Belarus aferente ultimelor săptămâni. Şeful diplomaţiei române a transmis că persecuţiile la adresa activiştilor pentru drepturile omului trebuie să înceteze, având în vedere rapoartele referitoare la detenţii în masă, acţiuni de intimidare şi tortură. De asemenea, a transmis că instituirea unui sistem judiciar independent rămâne o prioritate.
În final, şeful diplomaţiei române a transmis un apel ferm pentru încetarea violenţelor, pentru eliberarea protestatarilor paşnici aflaţi în detenţie, precum şi pentru pedepsirea celor vinovaţi de încălcările drepturilor omului.
Pagina a fost generata in 0.2353 secunde