Bătălia pentru Cotroceni. Românii își aleg duminică președintele

577
Bătălia pentru Cotroceni. Românii își aleg duminică președintele - alegeriprezidentiale-1574465785.jpg

Articole de la același autor

Românii sunt așteptați la vot, în turul doi al alegerilor prezidențiale 2019, duminică, 24 noiembrie, zi în care va fi decis următorul președinte al României. În cel de-al doilea tur de scrutin se confruntă Klaus Iohannis, actualul președinte al țării, care este susținut de PNL, și Viorica Dăncilă, fost premier și candidat al PSD.


Potrivit rezultatelor oficiale ale Biroului Electoral Central, după primul tur al alegerilor prezidențiale, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie în diaspora și pe 10 noiembrie la secțiile din țară, Klaus Iohannis a obținut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă - 22,26%. 


Urnele se deschid duminică la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. La fel ca și în primul tur, votul poate fi exercitat la secția de votare la care un alegător este arondat. Dacă persoana respectivă nu se află în localitate, își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare, cu condiția să semneze o declarație pe proprie răspundere că nu a mai votat la respectivul scrutin și că nici nu o va mai face. În cazul persoanelor netransportabile, poate fi cerută urna mobilă. Cererile se depun la secția de votare cel târziu în preziua votării, la ele anexându-se și actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoana respectivă este netransportabilă. Pe de altă parte, persoanele reținute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest. Totodată, persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobilă dacă vor face cereri către președinții secțiilor de votare, însoțite de o copie a hotărârii judecătorești prin care s-a decis măsura respectivă, precum și de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului. 


Cum se pune ștampila corect pe buletinul de vot


Pe buletinul de vot, ștampila cu mențiunea "votat" se aplică pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ștampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.


Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.
După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ștampila cu mențiunea "votat" sau un timbru autocolant.


Candidatul care primește cele mai multe voturi după cel de-a doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019 va fi președinte al României în următorii cinci ani.


În ceea ce privește ordinea de pe buletinul de vot, aceasta este cea stabilită conform voturilor obținute în primul tur. Mai exact, românii își vor alege președintele dintre Klaus Iohannis (PNL) și Viorica Dăncilă (PSD). 
Așa cum a observat o țară întreagă, pe timpul campaniei electorale dintre cele două tururi de scrutin, deși au avut ocazia să se confrunte, cei doi candidați nu s-au întâlnit niciodată în cadrul unor dezbateri comune, însă au participat separat la diverse acțiuni sau conferințe de presă. Rămâne de văzut cine a convins alegătorii într-o măsură mai mare și cine va obține cele mai multe voturi din țară și din străinătate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4279 secunde