Băsescu, primele declarații după scandalul numirilor din Justiție

164
Băsescu, primele declarații după scandalul numirilor din Justiție - inn-1365090414.jpg

Președintele Traian Băsescu susține, într-o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, că procurorii șefi și adjuncții lor sunt numiți de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM.

"Pentru a nu avea dubii cu privire la legislația română, dau citire art. care stabilește care este procesul și procedura de desemnare a procurorilor. Legea 303/2004, art 54: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție, primadjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii sefi de secție ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism si adjuncții acestora sunt numiți de Presedintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", citează realitatea.net.

Președintele a continuat:  "Ce înseamnă practic asta: că sunt 24 de funcții la Parchetul General, DIICOT, DNA, care înseamnă șefi de direcție, adjuncți, șefi de secție. Împreună cu premierul am stabilit urmarea acestei proceduri fără abatere de la ea. Nu procurorii decid nominalizările. (...) Avizul CSM este consultativ, nu e obligatoriu pentru președinte. Aceasta e motivația pentru care am cerut premierului, în procesul de desemnare, să urmeze exact legea. Vă aduc aminte că, pe 1 octombrie, i-am transmis lui Pivniceru, ministru al Justiției atunci, o scrisoare cu 2 elemente importante. Îi spuneam că nu voi numi procurorii pentru că a urmat o procedură netransparentă. O atenționam în prima parte că nu voi desemna procurori pe cei rezultați dintr-o astfel de procedură. În a doua parte îi exprimam opțiunea mea pentru asumarea propunerilor de către ministru. Era înainte ca propunerile cu cei 2 procurori să ajungă la mine. Ea a știut că voi respinge cei 2 procurori pentru că nu îndeplineau un criteriu fundamental...

 

În curs de actualizare...


 

 

Vom reveni și cu alte declarații...

 


 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Martie 2013
Stire din Economie : URMĂRILE SCANDALULUI CĂRNII DE CAL
Pagina a fost generata in 0.2297 secunde