Concluziile unor noi verificări pe teren:

"Autostrada Soarelui va fi gata în vara lui 2012"

1242
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, s-a aflat, vineri, în vizită de lucru pe Autostrada Soarelui, tronsoanele Medgidia - Constanța și centura ocolitoare a Constanței.

Primul punct al vizitei a fost km 194+300, în apropierea localității Murfatlar. Ministrul Anca Boagiu a dorit să vadă modul în care se lucrează la situl arheologic desco-perit în apropiere de localitatea Valu lui Traian.
"Aceste situri sunt adevărate comori pentru Constanța și pentru România", a spus Boagiu, promițând că va încerca să găsească, împreună cu Ministerul Culturii și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, o modalitate de valorificare a necropolelor.
Potrivit declarațiilor șefului de secție de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Traian Cliante, în zonă au fost descoperite aproximativ 270 de morminte ce datează din epoca medievală, aproximativ din secolele IX-X-XI.
Ministrul Transportului a declarat că termenul limită pentru descărcarea siturilor arheologice din zona Valu lui Traian este 5 iunie și a specificat că nu va accepta niciun fel de întârziere. În plus, Boagiu a specificat că, dacă va fi nevoie, forța de lucru va fi suplimentată, menționând că "există destui arheologi în țară care ar putea să ajute".
"Nu cred că vor mai fi probleme cu siturile arheologice. Sper că s-au calmat și vechile animozități ale administrației locale din Constanța, s-au calmat și cele ale domnului Nicușor Constanti-nescu, însă, într-un fel, încă mai simt tensiune din partea dumnea-lor", a declarat Anca Boagiu.
Situl respectiv se află pe o porțiune de autostradă Medgidia - Constanța, porțiune pe care își desfășoară activitatea firmele asociate de construcții Astaldi și Max Boegl. Acest tronson are o lungime de 30 de kilometri, iar reprezentatul asociațiilor a declarat că bucata va fi circulabilă în vara anului 2012.
"Acest tronson de autostradă este cel care se termină la centura Constanța. Contractul pentru lucrările la tronsonul Medgidia-Constanța lotul 7, efectuate de Asocierea Astaldi - Max Boegl, este în valoare de circa 165 milioane euro, iar lucrările sunt în proporție de 70% efectuate", a declarat directorul adjunct șef de șantier al Asocierii, Adrian Adler.
Ulterior, Anca Boagiu s-a deplasat împreună cu prefectul Claudiu Palaz pentru a verifica stadiul lucrărilor la by-pass de la punctul de pornire și până spre Agigea.

Penalizări usturătoare pentru depășirea termenelor
Întrebată care este situația privind tronsonul Cernavodă - Medgidia, Anca Boagiu a declarat că licitația pentru acesta se va lansa săptămâna viitoare. De asemenea, ea specificat că, în august, vor fi semnate contractele, iar firma câștigătoarea va avea termen trei luni pentru realizarea proiectelor și un an pentru executarea lucrărilor.
"Estimăm că vom semna contractul în luna august, iar câștigătorii vor avea la dispoziție trei luni de proiectare și 12 luni pentru execuție. La anul, probabil, vom circula pe autostradă până la Constanța", a declarat Anca Boagiu.
În ceea ce privește tronsonul Murfatlar - Constanța, acesta va fi gata la sfârșitul lunii iulie, dar circulația se va face pe o singură bandă.
Anca Boagiu a menționat că noile firme care vor fi contractate vor trebui să prezinte șase termene de execuție intermediare, iar pentru fiecare termen depășit, vor trebui să plătească penalizări de 500.000 de euro plus 0,1% din valoarea contractului, pe zi de întârziere.
Ministrul Transportului și Infrastructurii s-a deplasat în cursul după-amiezii de vineri și în localitatea Dragoș-Vodă, din județul Călărași, pentru a verifica modul în care se derulează lucrările de consolidare a tronsonului de cale ferată București-Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Aprilie 2011
Stire din Politică-Administrație : Abandon pe Autostrada Soarelui
Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Stire din Politică-Administrație : UDTR s-a mutat în casă nouă
Pagina a fost generata in 1.0147 secunde