Premierul Ludovic Orban:

"Am solicitat tuturor instituțiilor să efectueze controalele brusc pe litoral, fără anunț prealabil"

418
Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că regulile impuse în perioada stării de alertă sunt încălcate mai mult pe litoral, iar patronii localurilor au "ponturi" că vor fi verificați, motiv pentru care a cerut prefecților să organizeze controale fără ca membrii echipelor să știe unde se duc, cu excepția coordonatorului.

"E greu să impui măsuri speciale. Am crescut prezența instituțiilor de control, în special, pentru că este adevărat că pe litoral numărul de încălcări ale regulilor este mai mare decât în alte zone. Nu cred că este necesar un regim special.

Ce le-am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control - să efectueze controalele brusc, pentru că până acum, la controalele efectuate la multe terase, unde avem imagini, avem semnale clare, avem sesizări din partea clienților că nu se respectă regulile, atunci când veneau controalele, toată lumea respecta regulile. E clar că au avut ponturi din echipele de control și am solicitat prefecților să organizeze fără anunț prealabil și fără să știe echipele unde se duc, astfel încât direcția și locul de control să fie cunoscut numai de coordonatorul acțiunii de control", a afirmat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

El a subliniat că autoritățile iau în calcul intensificarea controalelor peste tot unde au informații privitoare la încălcarea regulilor, "inclusiv în ceea ce privește cluburile și terasele care au program prelungit și care, de fapt, funcționează ca un fel de cluburi", astfel încât să se asigure că "patronii, managerii sunt implicați în respectarea regulilor".

XXX

Întrebat despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor, el a precizat că, până nu se ajunge la un trend descendent al infectărilor cu Covid-19, Guvernul nu poate adopta alte măsuri de relaxare.

"Atât timp cât nu reușim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare. Înțeleg problemele pe care le au patronii de restaurante, îmi pare rău că a trebuit... Noi știți că în planul de relaxare aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de deschidere, sigur, cu reguli stabilite pe care le-am și convenit de comun acord în negocierile pe care le-am avut, data redeschiderii restaurantelor în spații închise. Nu s-a putut.

Noi suntem responsabili și ne dăm seama că nu putem să mai relaxăm o activitate unde există risc epidemiologic, unde posibilitatea respectării măsurilor de protecție sanitară este mică și, ca atare, se va amâna până reușim să impunem un trend descendent numărului de persoane care sunt infectate", a spus Orban.

Referitor la cuantumul amenzilor, el a precizat că acesta nu poate fi modificat în urma deciziilor Curții Constituționale decât prin lege adoptată în Parlament.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4507 secunde