Aleşii locali au decis: Constanța are un Regulament de taxi! „Am obținut tot ce ne-am dorit!”

1546

Articole de la același autor

Zi agitată pentru taximetriștii din municipiul Constanța: după ce în prima parte a zilei de vineri, 30 iulie, în jur de 450 de mașini galbene au străbătut arterele principale ale orașului, într-un amplu protest, în cursul după-amiezii au aflat că vor trebui să respecte prevederile unui nou Regulament de taxi, adoptat în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Proiectul de hotărâre privind Regulamentul pentru transportul de persoane în regim taxi a trecut de votul aleșilor, în ședința de Consiliu Local Constanța de vineri, 30 iulie. Cu un număr de 18 voturi „pentru” și 7 abțineri, proiectul a fost adoptat.

Deși în cursul dimineții de vineri sute de taximetriști au ieșit într-un amplu protest pe străzile orașului Constanța, solicitând retragerea proiectului de pe ordinea de zi, vestea adoptării lui nu i-a nemulțumit.

Din contră! Pentru că, în contextul protestului a avut loc o nouă rundă de discuții între reprezentanții firmelor de taxi și cei doi viceprimari, Ionuț Rusu și Florin Cocărgeanu. Astfel, supărările au fost discutate, iar în momentul prezentării proiectului de hotărâre în cadrul Consiliului Local Constanța, viceprimarul Ionuț Rusu a propus o serie de amendamente, din partea Alianței PNL – USR.

Este vorba despre următoarele modificări: numărul maxim de autorizații taxi va fi 1.600 pentru următorii cinci ani; pentru departajarea solicitanților de autorizații taxi vor fi acordate puncte în funcție de mai multe criterii, precum vechimea autoturismului și clasificarea lui conform normelor de poluare; autorizațiile taxi se vor prelungi pe cinci ani, dacă sunt îndeplinite criteriile, și anume vehiculul nu depășește zece ani vechime; mașinile de taxi cu o vechime mai mare de zece ani vor trebui înlocuite după 1 ianuarie 2024 (cu un an mai târziu decât se stabilise inițial, prin regulament), lista stațiilor de taxi va fi reverificată și reînnoită. „Stațiile nominalizate de noi vor fi identificate în teritoriu de o echipă din care va face parte și un reprezentant al taximetriștilor. Poliția Locală va amenda doar în funcție de lista cu stațiile taxi, nu în funcție de ce scrie pe plăcuță sau de marcaj. Am obținut tot ce ne-am dorit”, a afirmat Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatului Șoferilor din România.

Reamintim că, de la începutul anului au fost purtate discuții pe marginea Regulamentului de taxi în repetate rânduri, taximetriști reclamând numeroase probleme, atât în ceea ce privește numărul autorizațiilor – pe care administrația locală intenționa să îl micșoreze – cât și a stațiilor taxi, unde marcajul nu mai corespunde numărului înscris pe plăcuța indicatoare. Discuții pe marginea regulamentului au fost purtate și în timpul fostei administrații, dar fără a se ajunge la o înțelegere.

Pentru a ajunge în acest punct, vineri dimineață, sute de taxiuri (potrivit reprezentanților firmelor de taxi au fost în jur de 450 de mașini!) au străbătut orașul Constanța, claxonând, în încercarea de fi auziți de administrația publică locală. Taximetriștii au repetat, în mai multe ocazii, faptul că prin restricțiile ce le sunt impuse prin regulamentul menționat „sunt favorizate firmele de transport alternativ, gen Uber și Bolt”.

Acțiunea taximetriștilor a fost sprijinită inclusiv de sindicaliștii de la CNSLR Frăția. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1392 secunde