Alegerea primarilor în două tururi, în vizorul Guvernului

129
Alegerea primarilor în două tururi, în vizorul Guvernului - ddd-1578659290.jpg
Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că va fi căutată cea mai bună soluție pentru adoptarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. "Nu trebuie să insiste (președintele țării - n.r.). PNL este cel mai mare susținător al alegerii primarilor în două tururi. Vom vedea dacă este posibil să deblocăm proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi care a fost parcat neregulamentar la o comisie care aproape își dăduse obștescul sfârșit, respectiv Comisia de cod electoral, astfel încât să îl aducem în dezbaterea plenului Camerei Deputaților pentru că este depășit termenul de raport. (...) Deși din calculele noastre și discuțiile pe care le-am avut la nivelul Camerei Deputaților există o majoritate care susține adoptarea acestui proiect, dacă acest lucru nu se va realiza vom lua o decizie ulterioară", a declarat Orban, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, întrebat cu privire la declarația șefului statului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Despre varianta angajării răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, Orban a spus: "Să nu ne grăbim să anticipăm". "Obiectivul nostru este clar, de a permite cetățenilor din fiecare comunitate locală să aleagă primarul cu 50% plus 1, adică în două tururi, pentru că așa ni se pare normal ca orice primar care conduce patru ani de zile destinele comunității să beneficieze de legitimitatea conferită de votul a jumătate plus unu din cetățeni", a adăugat el.

Liderul liberalilor a menționat că a discutat cu președintele Iohannis și despre o eventuală sesiune extraordinară a Parlamentului. "Am discutat și despre această eventualitate. Urmează să luăm o decizie legată de acest subiect", a precizat premierul. Întrebat dacă ia în calcul o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, el a răspuns: "Vom căuta cea mai bună soluție".

Ludovic Orban a fost întrebat și dacă știe de o posibilă lipsă de alocare de fonduri la primării din Ilfov și Cluj. "Nu sunt în temă. Mă voi informa și cu siguranță aici Ministerul Finanțelor, în cazul în care este așa, deși cel mult poate fi o eroare tehnică, pentru că în ceea ce privește alocările de fonduri acolo readuc aminte că noi am făcut câteva lucruri în favoarea comunităților locale. Am crescut de la 60 la 63% procentul din impozitul pe venit care se face venit la bugetele localităților. De asemenea, am preluat jumătate din cheltuielile sociale care fuseseră transferate în 2019 pe umerii bugetelor locale la bugetul de stat. Noi am avantajat bugetele comunităților locale prin legea bugetului de stat", a precizat premierul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6388 secunde