Administrațiile locale așteaptă cu sufletul la gură rectificarea bugetară

328
Administrațiile locale așteaptă cu sufletul la gură rectificarea bugetară - fondadministratiilelocale-1586880205.jpg

Articole de la același autor

Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Constanța și primar al comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a transmis că, recent, structurile asociative ACoR, AOR, AMR și UNCJR au avut o videoconferință cu mai mulți reprezentanți ai Guvernului Orban, tema discuțiilor fiind rectificarea bugetară ce va privi și autoritățile publice locale.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR) au prezentat mai multe puncte de vedere, cum ar fi redirecționarea celor 3% din impozitul pe venit care mergeau spre cultură către bugetele locale. Alte propuneri au vizat creșterea plafonului pentru împrumuturile locale și eliminarea prevederii care obligă autoritățile publice locale la dezinfectarea străzilor și locurilor publice, pe motiv că este o măsură ineficientă și populistă.

În schimb, cei de la Asociația Orașelor din România (AOR) au cerut suplimentarea sumelor alocate unităților administrativ-teritoriale care au spitale pentru cheltuielile administrative și de funcționare pentru că acestea deservesc și localitățile din jur. Totodată, au solicitat majorarea gradului de îndatorare permis de la 30% la 35% pentru unitățile administrativ-teritoriale și creșterea procentului de 50% suportat din bugetul de stat pentru plata cheltuielilor cu persoanele cu dizabilități.

Tot în cadrul videoconferinței, reprezentanții Asociațiilor Comunelor din România (ACoR) au solicitat alocarea unor sume de bani pentru asistenții medicali comunitari din mediul rural și împărțirea procentului de 3% din impozitul pe venit prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020 după cum urmează: 1% la județe, 1% la echilibrarea bugetelor locale și 1% la cota de 63% din impozitul pe venit care rămâne la local, care va deveni de 64%. În plus, au cerut eliminarea plafonului de 27.316.000 de lei ce pot fi distribuiți de către consiliile județene pentru echilibrarea bugetelor locale din cota de 6% din impozitul pe venit prevăzută la art. 6 alin. (6) din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, fapt ce la începutul anului a văduvit unitățile administrativ-teritoriale din Timiș de aproximativ 43.000.000 de lei.

"Noi am mai atras atenția ca măsura șomajului tehnic pentru angajații administrației publice locale să se facă cu asigurarea sumelor necesare din bugetul fondului de șomaj și nu din bugetele locale. Printre cerințe, se mai află creșterea procentului de 50% suportat din bugetul de stat pentru plata cheltuielilor cu persoanele ce au dizabilități, asigurarea sumelor pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, mărirea plafonului și a gradului de îndatorare pentru împrumuturile locale și realizarea de împrumuturi centralizate de către Ministerul Finanțelor Publice și pentru autoritățile publice locale pentru a obține o dobândă mai bună", a explicat liderul ACoR, filiala Constanța, Mariana Gâju.

Dacă celelalte structuri asociative au avut mai multe doleanțe, cei de la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) au solicitat doar mărirea plafonului pentru împrumuturile locale.



Ce răspunsuri au dat guvernanții


De partea cealaltă, reprezentanții Guvernului Orban au precizat că se au în vedere mai multe măsuri și au amintit majorarea plafonului de anul acesta de efectuare a tragerilor pentru împrumuturi de la 1,3 la 1,8 miliarde de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale. Totodată, au în vedere împărțirea procentului de 3% din impozitul pe venit prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020 după cum urmează: 1,5% la județe și 1,5% la cota de 63% din impozitul pe venit care rămâne la local, care va deveni de 64,5%. Membrii guvernului au mai promis suplimentarea cu 3,4 miliarde pentru cheltuielile cu salarizarea personalului din spitale.

"Se are în vedere șomaj tehnic pentru personalul din administrație inclusiv cea locală alternativ, câte 15 zile pe lună pentru jumătate din personal, vreme de două luni, cu excepția personalului care nu poate întrerupe activitatea. Bugetul pentru plăți pe PNDL se va suplimenta cu minim un miliard de lei și nu se vor opri investițiile, dimpotrivă, se vor susține toate investițiile, excepție fac cele de pe PNDL 1 la care nu au început lucrările. În acest caz, se vor rezilia contractele de finanțare", au transmis, în cadrul videoconferinței, cei de la guvern.

Aceștia au mai adăugat că anumite cheltuieli cu spitalele se pot deconta din fonduri europene și că se are în vedere alocarea suplimentară de bani pentru finanțarea cheltuielilor cu asistenții medicali comunitari.

O altă veste bună a făcut referire la faptul că vor fi și sume pentru echilibrarea bugetelor locale, dar primul-ministru nu a dat detalii, doar că acestea nu vor veni prin consiliile județene, ci direct de la București. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8053 secunde