Administrația Mazăre plusează: cere un avans de minimum 20% pentru locuințele ieftine… în fază de construcție

1895
Administrația Mazăre plusează: cere un avans de minimum 20% pentru locuințele ieftine… în fază de construcție - c2310cefc10b5b264104c31fc3f91895.jpg
Consilierii locali municipali constănțeni au adoptat, în ședința ordinară a lunii iulie, eveniment derulat la finalul săptămânii trecute, o hotărâre care aduce noi modificări procedurii de achiziționare a mult prea lăudatelor locuințe ieftine pentru tineri. Astfel, una dintre cele mai importante prevederi ale hotărârii privind modificarea și completarea HCLM nr. 496/2009 și a Anexei nr. 1 la HCLM nr. 74/2010 se referă la "o primă plată în cuantum de minimum 20% din valoarea totală fără TVA a imobilului, fără modificarea prețului pe mp din antecontractul de vânzare-cumpărare". Acest avans trebuie achitat, așa cum se arată în proiectul de hotărâre aprobat vineri, "în momentul în care blocul de locuințe este construit în proporție de 30%" de către beneficiarii care nu au efectuat nicio plată parțială sau de către aceia a căror primă plată nu este de minimum 20%. Ei vor fi înștiințați despre acest nou amendament prin intermediul unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire.
Hotărârea prin care administrația Mazăre impune condiții suplimentare în procedura de achiziționare a locuințelor ieftine aduce noi prevederi hotărârii adoptate în noiembrie 2009, intitulată "modificarea protocoalelor de înțelegere încheiate cu antreprenorii și a antecontractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu beneficiarii, ca urmare a reducerii prețurilor locuințelor ieftine pentru tineri destinate cumpărării". La vremea respectivă, municipalitatea inducea ideea că ar fi ieftinit locuințele pentru tineri. În realitate, însă, era vorba doar despre corectarea unei… erori, în sensul în care cei care se vor muta în locuințele ieftine nu vor mai plăti spațiile comune din bloc așa cum, nemotivat, trebuia să o facă până la momentul respectiv. Acest proiect a inclus clauza potrivit căreia viitorii beneficiari trebuie să achite, cu patru luni înainte de primirea cheilor, 20% din valoarea totală a garsonierei sau a apartamentului, aspect care a nemulțumit foarte mulți dintre viitorii posibili locatari din cartierul Babac Novac.
Iată, însă, că la niciun an de la acea hotărâre, CLM Constanța plusează și solicită eventualilor beneficiari să achite un avans de minimum 20%, dar nu cu doar patru luni înainte de a primi cheile, ci în momentul în care blocul e construit în proporție de 30%, prin asta înțelegându-se "stadiul fizic al blocurilor, astfel cum este prezentat de către proiectantul general și avizat de consultantul tehnic". Amenda-mentul apare în condițiile în care, până la acest moment, recepția blocurilor din primul cartier de locuințe ieftine a fost amânată în repetate rânduri, din martie în aprilie, din aprilie în iunie și tot așa, cel mai nou termen avansat fiind cel anunțat de primarul Radu Mazăre la jumătatea lunii iunie, și anume sfârșitul lunii august.
Ceea ce trebuie remarcat este că tinerii au un termen de trei săptămâni de la primirea "veștii bune" pentru a achita prima plată, acest avans de minimum 20% ce trebuie efectuat atunci când blocul nu se află nici măcar într-un stadiu de execuție al lucrării de 50%. În cazul în care promitentul cumpărător nu va proceda la achitarea acestei prime plăți, "aceasta va fi interpretată", se arată în hotărârea Consiliului Local Municipal, "drept renunțare tacită la cumpărarea locuinței", ceea ce va conduce la rezilierea antecontractului de vânzare-cumpărare și, ulterior, la anularea de către Primăria Constanța a ordinului de repartiție.
Menționăm și că, în buna tradiție a administrației publice locale, acest proiect de hotărâre, adoptat în ședința din 16 iulie, nu s-a regăsit în documentația pusă la dispoziția consilierilor locali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5781 secunde