Deputatul Mihai Lupu:

"ACL susține proiectul primei intabulări a terenurilor agricole"

441
1

Articole de la același autor

Proiectul de lege privind prima intabulare gratuită a terenurilor agricole și forestiere a fost depus din nou în Parlament, sub semnătura liderilor grupurilor parlamentare ale PNL și PDL, după ce, în luna aprilie a acestui an, un proiect similar a fost respins definitiv în Camera Deputaților.

În acest context, deputatul constănțean Mihai Lupu, de la PNL, a făcut o declarație politică.

"Deși Guvernul Ponta și parlamentarii Puterii actuale s-au opus vehement, în sesiunea parlamentară trecută, adoptării inițiativei legislative liberale privind prima intabulare a terenurilor agricole și forestiere, ACL a hotărât să susțină în continuare acest proiect.

În acest sens, după ce această propunere legislativă a fost respinsă pe 8 aprilie 2014, prin votul majorității controlate de PSD, noi am decis reluarea demersului nostru parlamentar în această sesiune, prin depunerea din nou, în această săptămână, a Inițiativei - Prima intabulare -, care este semnată de majoritatea parlamentarilor PNL și PDL", a declarat parlamentarul Mihai Lupu.

El a adăugat că parlamentarii ACL consideră că proiectul legis-lativ este absolut necesar, deoarece va permite facilitarea intabulării terenurilor agricole și forestiere, folosind cu prioritate resurse financiare din accesarea fondurilor europene aferente exercițiului bugetar 2014-2020.

"Mai mult decât atât, precizăm faptul că sumele necesare vor putea fi suplimentate cu fonduri proprii ale Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau cu alte fonduri bugetare naționale. De asemenea, este foarte important de menționat și faptul că, la prima intabulare, proprietarii nu vor suporta niciun cost, nicio taxă sau nicio cheltuială, indiferent de natura lor. Mai trebuie spus și faptul că, în prezent, mediul rural se confruntă cu un mare număr de proprietari care nu au resursele necesare pentru a susține costurile generate de lucrările cadastrale, iar fărâmițarea terenurilor este una dintre marile probleme ale economiei agricole", a mai explicat deputatul constănțean.

Tot legat de acest subiect, Mihai Lupu a adăugat că, din păcate, în acest moment, în România se asistă la un paradox, deoarece, la nivelul actual al imobilității tranzacțiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacționare a terenurilor respective.

"Suntem convinși că adoptarea inițiativei respective va rezolva un blocaj pe piața imobiliară având în vedere că, în prezent, aceste terenuri neintabulate nu pot fi tranzacționate, iar proprietarii care le dețin, dar nu fac agricultură - poate le-au moștenit sau au făcut o investiție imobiliară la un moment dat - vor avea posibilitatea de a reda aceste terenuri agriculturii românești", și-a încheiat declarația politică deputatul Mihai Lupu. 

Comentează știrea

!!!
12 septembrie 2014
Un mare prost , dar penal...

Uite-l si pe boul asta ! Din lacatus-macanic la Petromidia , isi da cu parerea despre transporturi navale , agricultura , etc... Hai sictir moldovene si stai in plm in banca ta , penalule !!! Vezi ca te asteapta Fenechiu in dosarul cu impaduririle fictive din Moldiva...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Septembrie 2014
Stire din Politică-Administrație : ȘEFIA PNL, RESPINSĂ LA TRIBUNAL
Pagina a fost generata in 0.4585 secunde