10 ani de când România a primit oficial invitația de a deveni membru al NATO

211
10 ani de când România a primit oficial invitația de a deveni membru al NATO - steagulnato-1353498595.jpg

România marchează, astăzi, 21 noiembrie, zece ani de când a primit oficial invitația de a deveni membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).


Summitul NATO de la Praga, desfășurat pe 21 și 22 noiembrie 2002, a însemnat un pas important în evoluția celei mai puternice organizații de apărare colectivă din istorie.


Potrivit Agerpres, participarea României la operațiuni de menținere a păcii și de stabilizare în regiuni de conflict din Balcani și Afganistan și angajamentul ferm de a se alătura luptei împotriva terorismului au constituit argumente puternice pentru invitarea României să adere la NATO.


La Summitul de la Washington din aprilie 1999, NATO reafirma angajamentul Alianței de a invita state din Centrul și Estul Europei în viitorul apropiat. De asemenea, Alianța a prezentat Membership Action Plan (MAP), care punea bazele unui mecanism de pregătire și evaluare individuală a țărilor candidate.


În intervalul de timp între summitul de la Washington și cel de la Praga, România a fost vizitată de înalți responsabili ai Alianței în repetate rânduri pentru a verifica stadiul măsurilor de aderare. Astfel, secretarul general al NATO Javier Solana s-a aflat în România în iulie 1999, iar succesorul acestuia, lordul George Robertson, a efectuat două vizite la București, în februarie 2000 și decembrie 2001. Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Joseph Ralston, a vizitat și el România în iunie 2000 și ianuarie 2002.


Eforturile conjugate ale factorilor de decizie din România de îndeplinire a obiectivelor Planului Național de Aderare la NATO și eforturile active ale diplomației române au condus la adoptarea deciziei de la Praga a liderilor statelor membre NATO. Oficialii Alianței au remarcat eforturile țării noastre în planul asigurării stabilității și securității Balcanilor, în misiuni ale Alianței.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3431 secunde