X
X
Mai multe ştiri online:

Președintele Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii administrației publice locale

Ştire online publicată Sâmbătă, 13 Iulie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale, a anunțat Administrația Prezidențială.

Legea, care fusese adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, pe 18 februarie, a fost contestată de președintele Klaus Iohannis în luna martie, când a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra actului normativ de modificare și completare a Legii administrației publice locale 215/2001.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în sesizarea către CCR președintele Iohannis arăta atunci că, "prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ, legea criticată contravine unor norme și principii constituționale".

În sesizare, Iohannis afirmă că actul normativ a fost adoptat cu nesocotirea prevederilor articolului 61 și ale articolului 75 din Constituție, fiind încălcată competența primei Camere sesizate - Camera Deputaților, care nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Senat.

"În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituționalitate nesocotește și principiile constituționale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament", se arată în sesizare.

Una dintre criticile președintelui a vizat reglementarea momentului de la care se calculează termenele prevăzute pentru dizolvarea de drept a consiliului local/județean.

În ziua de 20 mai 2019, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale nr.215/2001 sunt constituționale, în raport cu criticile formulate. Decizia a fost definitivă și general obligatorie.

XXX

Conform Agerpres, președintele a mai semnat, vineri, decretele privind promulgarea Legii privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Legii pentru modificarea art. 56 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Legii pentru abrogarea alin. (1), (2) și (4) ale art. 40 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31451 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3889 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1457 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1255 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.5722 secunde