Îmbrăcămintea viitorului are grijă de sănătatea ta!

199
Îmbrăcămintea viitorului are grijă de sănătatea ta! - imbracaminteaviitoruluiaregrijad-1389808005.jpg
"Futurotextiles", o expoziție inedită, în care inovația tehnologică atinge uneori cote științifico-fantastice. Cum ar fi dacă n-ați mai fi nevoiți să mergeți des la medic pentru a vă verifica starea sănătății, pentru că bluza pe care o purtați face asta? Ați visat vreodată cu ochii deschiși? V-ați gândit cum ați putea revoluționa viața de zi cu zi? Unii cu asta se ocupă. Iar munca lor a fost adunată într-o expoziție inedită și itinerantă.


Itinerantă în România


"Futurotextiles", unul dintre cele mai importante și mai interesante evenimente culturale organizate de Institutul Francez, va fi vernisată marți, la Timișoara, în prezența ambasadorului Franței în România, Philippe Gustin.


Expoziția "Futurotextiles" va fi itinerată în toamna aceasta în România, la inițiativa Institutului Francez, din 10 până pe 29 septembrie la halele TIMCO din Timișoara și din 15 octombrie până pe 22 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a României din București. Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez, care debutează în septembrie și se va încheia în martie 2014, relatează Mediafax.


Rochia din microbi


Dar ce înseamnă, de fapt, "Futurotextiles" ("textilele viitorului")? În această a treia ediție a expoziției "Futurotextiles", inovația tehnologică atinge uneori cote științifico-fantastice și se îmbină cu arta și cu moda haute couture. Vizitatorii pot vedea, printre altele: un pulover care verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpșuni, perdele din fibră optică și o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de microbii care provoacă fermentarea vinului.


Ideea a pornit din Franța


Proiectul "Futurotextiles" s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, din nordul Franței. La inițiativa asociației Lille3000, cea care a coordonat activitățile culturale pe parcursul anului 2004, când orașul Lille a fost Capitală culturală europeană, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate.


De la prima ediție, în 2006, "Futurotextiles" a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediții, expoziția actuală include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne de autorii de cărți științifico-fantastice. 


Trei părți


Expoziția este compusă din trei părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, cea științifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor, și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii.


"Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de acoperire a textilelor cu un strat protector, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice. Textilele bio-senzoriale, de exemplu, îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice", a declarat Caroline David, curatoarea expoziției.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 13 Ianuarie 2014
Stire din Life and Style : Secrete pentru un mariaj fericit
Pagina a fost generata in 0.4304 secunde