Ziua NATO. Militarii români, în mijlocul unei lupte cu un inamic invizibil

1207
Ziua NATO. Militarii români, în mijlocul unei lupte cu un inamic invizibil - ziua-1586085159.jpg

Articole de la același autor

Duminică, 5 aprilie, cu ocazia aniversării Zilei NATO, la sediul Ministerului Apărării Naționale au fost înălțate pe catarg drapelul național al României și drapelul Alianței Nord-Atlantice. Activități similare dedicate aderării României la NATO s-au desfășurat și în unități din municipii reședință de județ și în garnizoane locale.

Cu prilejul Zilei NATO, pentru a marca momentul în care țara noastră a aderat la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ministrului Apărării naționale, Nicolae Ionel Ciucă a adresat un mesaj către militarii români.

"În urmă cu 16 ani, România devenea membră cu drepturi depline a NATO, veste primită de Armata României în timp ce avea dislocate importante efective în dificilele misiuni din Irak și Afganistan.

Angajamentul nostru față de aliați continuă, iar NATO este alături de noi. Cea mai puternică alianță politico-militară de pe glob este mai puternică și mai solidară ca niciodată, mai determinată să își protejeze statele membre cu o abordare defensivă omnidirecțională.

Apartenența la NATO ne-a adus securitate și prosperitate, ne-a adus experiență prin misiunile și exercițiile aliate la care am participat și participăm. Integrarea în NATO a condus la modernizarea și profesionalizarea Armatei României.

Ziua NATO din acest an ne surprinde, atât pe noi, românii, cât și întreaga comunitate a Alianței, în mijlocul unei lupte cu un inamic invizibil, dar redutabil, o luptă în care sunt angajate la maximum resursele naționale și aliate, o luptă în care fiecare dintre noi are un rol bine stabilit și își poate aduce o contribuție semnificativă în acest efort unanim de combatere a răspândirii Covid-19.

În aceste momente de cumpănă, este mai important ca oricând să ne gândim la unitate, la spiritul de solidaritate care izvorăște din însăși rațiunea de a fi a Alianței, la cum putem să ajutăm pe cei care au nevoie de noi sau unde putem să cerem chiar noi ajutor.

Misiunea de bază a Alianței, aceea a apărării suveranității teritoriului aliat, este astăzi mai actuală ca oricând. Mediul de securitate din regiune și la nivel global rămâne neschimbat, însă după această perioadă critică, pot apărea modificări în modul de înțelegere a securității naționale din partea unor state. Și din acest motiv este important, ca stat membru al celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, să înțelegem rapid aceste schimbări, să ne adaptăm permanent, să ne instruim la cele mai înalte standarde și să continuăm programele de dotare și modernizare a echipamentului militar din Armata României.

În aceste zile, NATO a devenit mai puternică prin acceptarea celui de-al 30-lea stat aliat: Republica Macedonia de Nord. Felicit noul stat aliat și sunt sigur că împreună cu România va avea o contribuție importantă la stabilitatea Balcanilor de Vest.

De ziua NATO, sărbătorită în fiecare an în prima duminică din aprilie, aduc un omagiu tuturor militarilor care și-au jertfit viața în teatrele de operații sau în misiuni executate pe teritoriul național, în numele țării și pentru țară. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată!

Îi asigur pe români că Armata României este pregătită și instruită pentru a face față oricăror situații și va fi tot timpul alături de țara și poporul cărora le-a jurat credință", a transmis ministrul Apărării.

XXX

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5208 secunde