Ziua NATO în România. 17 ani de când navele militare românești arborează pavilionul NATO la catarg

430
Ziua NATO în România. 17 ani de când navele militare românești arborează pavilionul NATO la catarg - ziuanato-1617529346.jpg

Articole de la același autor

Anul 2004 rămâne un an important pentru istoria post-decembristă a României, fiind momentul istoric în care tara noastră a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Ziua NATO este sărbătorită în România, din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390 din 2004.

După 10 ani de reorganizări şi transformări instituționale, începute în anul 1994, când România a semnat Parteneriatul pentru Pace (PfP), la momentul aderării, Forțele Navale Române au fost prima categorie de forțe complet profesionalizată din Armata României. Perfecționarea nivelului de instruire al marinarilor militari a fost realizată prin participarea la numeroase exerciții internaționale în perioada de preaderare, în calitate de membru PfP.

Intrarea în serviciu a fregatei „Regele Ferdinand”, în anul 2004, a însemnat pentru marinarii militari români participarea la numeroase misiuni, alături de partenerii NATO, în Marea Mediterană, fapt care a determinat dezvoltarea nivelului de interoperabilitate al personalului din Forțele Navale Române cu partenerii din Alianță.

După anul 2014, situația de securitate din zona Mării Negre a impus creșterea numărului de misiuni executate de militarii din Forțele Navale Române împreună cu partenerii din Alianță, la granița de est a NATO. Consolidarea securității pe flancul sud-estic al Alianței a devenit un obiectiv principal pentru Forțele Navale Române, iar proiecția dezvoltării şi modernizării acestei categorii de forțe vizează întărirea capabilităților de luptă în mediul maritim, fluvial, aerian, terestru şi subacvatic.

Forțele Navale Române, alături de celelalte categorii de forțe din Armata României, reprezintă un element al NATO care promovează valorile democratice şi sprijină dialogul privind cooperarea în domeniul securității, pentru a preveni conflictele şi pentru a crea un climat de pace şi stabilitate, care să asigure dezvoltarea armonioasă a societății noastre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.216 secunde