Zi mare pentru nava școală "Mircea"

Marţi, 16 Mai 2017
311
Mâine, 17 mai, nava școală "Mircea" aniversează 78 de ani de existență. Odată cu intrarea în serviciu a bricului "Mircea" în 1882 - prima navă școală românească capabilă să navige în orice condiții pe mări și oceane, - un spirit nou, spiritul MIRCEA s-a impus treptat în rândul marinarilor români. Construită la Șantierele Navale "Blohm und Voss" din Hamburg cea de-a doua navă școală barcul "Mircea" intra în serviciul Marinei Regale Române la data de 17 mai 1939.


Au trecut astfel, 78 de ani de activitate în slujba învățământului românesc de marină, timp în care nava școală "Mircea" a efectuat peste 45 de marșuri de practică în Marea Neagră, cu vizitarea principalelor porturi riverane, voiaje în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic. 


Cele trei traversade, din anul 1976, 2004 și 2009 au reprezentat cele mai lungi și complexe marșuri din cariera sa. Echipajul navei, sub conducerea comandorului Gabriel Moise, comandant cu multă experiență, reprezintă acel nucleu în jurul căruia viitorii ofițeri și maiștri militari de marină dobândesc tainele navigației cu vele și învață lucrul în echipă altfel spus "puntea lui Mircea a fost și este cea mai folositoare școală". 


Pe mări și oceane, în toate porturile vizitate, "Mircea" a reprezentat și reprezintă cu cinste marina și pavilionul tricolor, constituindu-se într-un autentic ambasador al României. 


În acest moment de sărbătoare pentru nava simbol a Forțelor Navale Române, bătrânul și veșnic tânărul "Mircea", reprezentanții Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" aduc un omagiu tuturor acelora care și-au legat viața și activitatea de nava școală, contribuind la dăinuirea peste decenii a celui mai frumos exponent al tradițiilor navale naționale.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3941 secunde