Vrei să alegi drumul vieții monahale? Iată cum poți să te călugărești

40541
18
Vrei să alegi drumul vieții monahale? Iată cum poți să te călugărești - fondcalugarie2-1376981837.jpg

Articole de la același autor

Călugăria, sau viața monahală, înseamnă, pentru cei care fac pasul acesta, o chemare divină, o binecuvântare. Însă pentru a îmbrăca straiele monahale presupune mari sacrificii și condiții de îndeplinit. 

Există nenumărate întrebări la care căutăm o viață întreagă un răspuns. Unele persoane sunt de părere că adevărata liniște nu ți-o găsești decât la mănăstire, departe de problemele cotidiene. Pe cealaltă parte, și pentru a o lua pe drumul vieții monahale trebuie îndeplinite o mulțime de condiții. Vestea bună este că persoanele care au fost căsătorite se pot călugări fără niciun fel de problemă.

Pe protosinghelul Gherman Nicolae l-am găsit la mânăstirea Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea, la doar câțiva kilometri de localitatea constănțeană Băneasa. Rar pleacă de acolo: îi place să admire liniștea și frumusețea locului și consideră că plaiurile pe care a construit mânăstirea sunt cele mai pure și bogate din tot ținutul. Călugărul spune că nu ar părăsi viața monahală pentru nimic în lume, pentru că el consideră că nu există o viață mai bună decât aceasta pe care a ales-o de când avea 15 ani.

Perioada "de probă" poate dura ani buni

Persoana care vrea să se călugărească trebuie să meargă la mănăstire, având asupra sa un act de identitate. Apoi va trebui să completeze o cerere și să o depună la secretariat. Dacă este acceptat, poate primi o chilie în aceeași zi. Din acel moment, în care s-a instalat în "noua casă", începe să trăiască exact ca și călugării sau măicuțele. Perioada "de probă" poate dura ani buni, iar în acest timp, modul de viață vi se schimbă radical.

"Nu trebuie să te duci socotind numai că e bine, ci dintr-o înaltă socotință. Trebuie să te duci dintr-o necesitate sufletească. Perioada de încercare poate dura și șase-șapte ani, însă trebuie să fii pregătit și împăcat sufletește că aceasta este calea pe care dorești să o urmezi", afirmă protosinghelul Gherman Nicolae. 


Pot să mă călugăresc dacă am fost căsătorit?

Aceasta este întrebarea care îi macină pe mulți cititori. Răspunsul este "Da", chiar dacă ați fost căsătoriți, în anumite condiții puteți alege drumul vieții monahale.

"De obicei nu este nicio problemă, atâta timp cât persoana respectivă este divorțată legal. Dacă vorbim pur și simplu de o ceartă sau o separare fizică de partener, nu este corect ca apoi să alegi acest drum, însă dacă ești separat legal și nu rămân în urma dumneavoastră copii sau rude neajutorate, nu este niciun inconvenient", continuă protosinghelul.

Pot să stau la mănăstire fără să mă călugăresc?

Călugăria este o viață mai presus de viața obișnuită. Nimeni nu este obligat să se călugărească, însă dacă se face călugăr, este obligat să fie călugăr. În momentul în care ai intrat într-o mănăstire intri ca într-o lume nouă și îți împarți viața alături de o familie nouă. Într-o mănăstire sunt cel puțin zeci de persoane, care conviețuiesc împreună în liniște și armonie. Însă cel mai important lucru este să te simți în liniște cu sufletul tău.

Ca în orice familie, și musafirii sunt bineveniți. Te poți duce la o mănăstire, dacă dorești să ai parte de o experiență unică și să îți găsești liniștea interioară, cu condiția să nu stai mai mult de trei zile. Mai există și per-soane cu nevoi speciale, care pot sta mai mult timp, însă doar dacă primesc acordul părintelui stareț. 


Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
groza dorin
9 martie 2014
vreau sa ma calugares

buna sunt groza dorin si sunt din deva si as vrea sa ma calugares si nu sunt casatorit si am 37 ani si sufar de si am ceva perobleme de sanatate cu imi pot lua medicamentele daca stau in manastire si vreau merg la o manastire din alt judet

uka30
13 septembrie 2014
buna

buna am 30 de ani si vreau sa ma calugaresc si sunt din cluj-napoca si nus casatorita si eu sufar foarte mult am sh eu probleme de sanatate si vreau sa ma calugaresc pt totdeuna astept mesaj

Tudor
6 octombrie 2014
Catalin Marian

Buna am 17 ani si as vrea sa ma calugaresc sunt din Bucuresti astept mesaj

nicolae
16 decembrie 2014
probleme de sanatate

am nevoe de credinta , am probleme de sanatate , vreau sa ajung la o manastire sa ma spovedesc si sa stau citeva zile

Catalin Claudiu
31 martie 2015
nu am sufletul impacat

imi poate spune cineva ce am de facut?e singura cale si loc unde as utea sa mi gasesc linistea..asa simt !!!

Andreea
30 august 2015
Buna

Buna ma numesc Andreea,am 12 ani si vreau din tot sufletul sa ma calugaresc.Simt ca acolo este chemarea mea...Sa fiu aproape de Dumnezeu!!

Răspuns la: nu am sufletul impacat
Adăugat de : Catalin Claudiu, 31 martie 2015
imi poate spune cineva ce am de facut?e singura cale si loc unde as utea sa mi gasesc linistea..asa simt !!!
Gelu
30 octombrie 2016
Vreau sa ma calugaresc!

Doresc ca dupa varsta de 62 de ani si jumatate, sa ma calugaresc, dar la o manastire mai saraca. Voi avea o pensie de 1200 lei, pe care doresc sa o impart cu fratii mei de la manastire. Sunt nascut in 1956, 24 februarie. Telefonul meu: 0765544250. DOAMNE AJUTA !

Elena
8 ianuarie 2017
Mamicuta

As vrea sa ma hu fac măicuța ca sunt mare păcătoasă si as vrea ca Dumnezeu să-mi erte păcatele se poate aștept un răspuns. .

Viorica
8 ianuarie 2017
Ertare de pacate

Dacă m-ar primi la o mănăstire pentru a mă face măicuța ca viața așa îmi pare fără rost si sufletul desart.mort

bucur nicusor
22 iulie 2017
Vreau sa mă calugaresc

Salut.sunt nicusor .Am 30 de ani sunt însurat și am 2 fete.as vrea sa mă calugaresc pot.vreau sa fiu liniștit și vreau sa fiu cât mai aproape de dumnezeu.nu mă mai înțeleg cu soția .na-ml divorțat mai mult pentru copii am zis sa nu mai sufere copii.astept un răspuns. Sa mă ajute cineva.

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5535 secunde