O nouă etapă de angajări în Poliție, din sursă externă

"Vin din școală și nu-i putem folosi la nimic!"

6246
1
Astăzi, începe o nouă etapă de înscrieri pentru încadrarea directă de agenți, din sursă externă, în structurile de ordine publică, poliție rutieră, transporturi și conductori câini. În total, au fost scoase la concurs 2.397 de posturi, atât pentru încadrare directă, cât și pentru reîncadrarea ofițerilor și agenților care au avut calitatea de polițiști. La Constanța, sunt disponibile 79 de posturi. Unii polițiștii continuă să nu vadă cu ochi buni accederea civililor în structurile polițienești și au altă soluție pentru acoperirea deficitului existent. 


Cei care doresc să urmeze o carieră în Poliție au timp, până pe data de 7 oc-tombrie, să se înscrie pentru posturile scoase la concurs. La Constanța, per-soanele care doresc să devină polițiști se pot înscrie la sediul Secției 1, amplasat pe strada Chiliei. Dintre cele 79 posturi, 75 sunt pentru încadrare directă de agenți în structurile de ordine publică, poliție rutieră, poliție transporturi și conductor câine. Celelalte patru posturi sunt pentru reîncadrarea ofițerilor și agenților de poliție care au avut calitatea de polițiști și pot fi reîncadrați. 


"Ei parcă trăiesc în altă lume" 


O parte a polițiștilor aflați în activitate continuă să fie reticenți în privința civililor care aspiră la o carieră apărând legea. 


"Vin din școală și nu-i putem folosi la nimic. La școală, ei parcă trăiesc într-o altă lume. Le predau avioane care nu au legătură cu munca reală. Încă ceva, ascensiunea în carieră trebuie să se facă în funcție de rezultate și competență. În prezent, sunt unii scoși ofițeri șefi, în condițiile în care nu s-au remarcat cu nimic. Apoi, din birou încep să ne povestească despre cum este munca de poliție", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Agen-ților de Poliție din Constanța. O altă părere din sistem scoate în evidență avantajele de care beneficiază cei care vor să aleagă "scurtătura" prin încadrarea directă. 


"Cei din sursă externă vin direct pe locuri, iar cei cu școală, pe unde îi aruncă de pe băncile școlii. Poate se vor gândi vreodată să mute polițistul, de la o anumită vârstă, și pe posturi mai călduțe, ocupate de tineri cu relații. În modul acesta, nu vom mai avea atâtea pensio-nări", este de părere Valentin C. 


Desființarea Academiei de Poliție, o soluție? 


Cel mai mare deficit de personal cu care s-a confruntat Ministerul Afacerilor Interne din ultimii 26 de ani nu va putea fi rezolvat cu angajările din sursă externă, susțin anumiți polițiști, care cred că soluția constă într-o altfel de abordare. 


"Ar fi o soluție desființarea Academiei de Poliție ca și școală de ofițeri și înființarea unei școli unice. Adică Academia și toate școlile să fie reunite sub un singur acoperiș și să califice polițiști. Trebuie scăzută perioada cursurilor, de la 2 ani la maximum 1 an. Nu ai nevoie să stai 2 ani într-o școală pentru a învăța bazele unei meserii. Cel mai mult se învață după terminarea școlii, în practică. Oricum ei, când vin în teritoriu, vin total nepregătiți", susțin polițiștii. 


Fără cazier judiciar și copii legalizate 


În această etapă de angajări sunt și noutăți. Cei care doresc să se înscrie pe cele 2.303 posturi de agent de poliție scoase la concurs trebuie să știe că există doar limită de vârstă, de 18 ani. De asemenea, înălțimea minimă a candidaților este de 1,65 m pentru femei și 1,70 m pentru bărbați. Candidații nu vor avea nevoie de cazier judiciar și nici de copii legalizate ale actelor de studii și de iden-titate, candidatul fiind obligat să le prezinte pe cele originale. 


O altă noutate constă în faptul că proba fizică nu mai este luată în calcul la media finală, fiind doar criteriu de departajare la nota testului scris. Nu în ultimul rând, fișa medicală a cărei valabilitate nu a depășit 12 luni va putea fi valorificată prin efectuarea unui set de analize mai restrâns. 


Comentează știrea

Costea
3 octombrie 2016
Scoala de doi lei

Sa ne intelegem.Acesta este nivelul invatamantului din romania.Nici profesorii nu vor sa-i invete pe elevi,dar nici elevii nu vor sa mai invete.Examenele se iau pe cunostiintele lui tata sau pe spaga,si uite asa scoatem prosti cu diploma pe banda rulanta.Fereasca dumnezeu sa cazi pe mana unui politist dintre acei care nici macar nu stie sa se semneze ,ca ala esti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5168 secunde