Viitorul cailor abandonați la Techirghiol: vor ajunge la un ONG și la Delfinariu

357

Articole de la același autor

Caii găsiți înghețați și înfometați, pe câmpurile din zona Techirghiol, vor ajunge, o parte, în grajdurile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (Delfinariu) Constanța, iar cealaltă parte în grija voluntarilor de la organizația Save the Dogs Cernavodă. Între timp, polițiștii trebuie să facă lumină cu privire la motivele pentru care animalele au ajuns într-o stare deplorabilă, pe câmp, după ce mai multe organizații non-guvernamentale au depus reclamații.

Au trecut puțin peste două săptămâni de când la Techirghiol s-a dat alarma, după ce un localnic din zonă a postat în mediul online imagini cu mai mulți cai aflați într-o stare deplorabilă: înghețați, înfometați și lăsați să moară. La data respectivă, toate datele oficiale date publicității arătau că de pe câmpurile înghețate au fost strânse 35 de cabaline. Adresa 723192/1.02.2021, înregistrată la Consiliul Județean Constanța arată că în ferma aparținând SC Agrozoomed SRL de la Peștera au ajuns de fapt 25 de cabaline. Sursele noastre arată că restul cailor, deși identificați, nu au mai putut fi prinși. Mai mult, se pare că și în zilele următoare, în zona respectivă au fost văzute alte cabaline dar, de asemenea, nu au putut fi prinse.

Așa cum prevede OUG 175/2020, caii pentru care IPJ Constanța a emis ordin de plasare în adăpost au intrat „sub aripa” Consiliului Județean Constanța. Din cei 25 de cai, doi au murit, din cauza stării precare de sănătate, iar pentru ceilalți 23 au fost făcute planuri pentru a fi mutați în alte adăposturi, unde vor putea fi găzduiți până la 45 de zile, după cum prevede legea. Astfel, zece cai vor fi preluați de organizația Save the Dogs din Cernavodă – cele mai bolnave exemplare din cele aflate în prezent în grija autorităților, iar celelalte 13 vor fi adăpostite și îngrijite la CMSN Constanța (Delfinariu). Înainte de a fi mutate, animalelor le-au fost realizate teste pentru anemie infecțioasă, rezultatul fiind negativ. „Rezultatele la teste

ne-au parvenit sâmbătă dimineață, 6 februarie. În prezent, așteptăm ordinul de plasare în adăpost, modificat, de la IPJ Constanța. În ordinul de plasare este menționat și locul plasării, iar acesta se modifică. În funcție de când vom primi documentele, în două sau trei zile, caii vor fi mutați. În prezent, spațiile destinate lor, de la Delfinariu sunt în curs de amenajare, probabil vom începe mutarea de marți, 9 februarie”, a precizat Petre Enciu, vicepreședinte CJC, pentru „Cuget Liber”, care s-a ocupat personal de soarta cailor, vizitând în repetate rânduri adăpostul de la Peștera.

În prezent, starea de sănătate a cailor este bună, toți alimentându-se corespunzător.

Zeci de reclamații la Poliție de la ONG-uri

Între timp, zeci de organizații de iubitori de animale au transmis petiții oamenilor legii, prin care le solicită tragerea la răspundere a proprietarului cailor, un procuror DIICOT din Constanța. De altfel, aceștia au depus și plângeri penale pe numele acestuia.

Ce va face CJC, pe viitor, cu animalele maltratate

Caii abandonați în zona Techirghiol au fost ridicați de oamenii legii și găzduiți de autorități, în baza Legii Protecției Animalelor, OUG 175/2020, intrată în vigoare în noiembrie anul trecut și promovată de fostul ministrul al Afacerilor Interne, Marcel Vela. Astfel, potrivit legislației respective, Consiliul Județean Constanța trebuie să se îngrijească de toate animalele pentru care Poliția emite ordine de plasare în adăpost, după ce se constată că au fost maltratate. Acesta a fost primul caz, dar cu siguranță vor urma și altele. Referitor la măsurile pe care le iau pentru a asigura adăpost, și pe viitor, animalelor maltratate, reprezentanții CJC ne-au precizat: „Nu au fost prevăzute fonduri în bugetul instituției noastre, cu mențiunea că sursa de finanțare și procedura de decontare a serviciilor nu sunt reglementate prin OUG 175/2020. Serviciile publice de adăpostire a animalelor vor fi asigurate prin una din modalitățile prevăzute de legislație, respectiv organizarea și funcționarea unor adăposturi proprii, încheierea unor contracte cu grădini zoologice, acvarii publice și centre de reabilitare, încheierea unor contracte cu adăposturi pentru câinii fără stăpân sau a altor adăposturi pentru animale”.

Până în prezent, îngrijirea cailor abandonați nu a costat nimic autoritățile. „ONG-ul Save the Dogs a decis asigurarea hranei animalelor, nefiind solicitat vreun cost. Agrozoomed SRL a pus la dispoziție saivanul de îngrijire a animalelor, cu sprijinul ONG-ului Save the Dogs, care i-a verificat, consultat medical și hrănit”, au precizat reprezentanții CJC. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5257 secunde