Veteranii constănțeni, prezenți la manifestările privind celebrarea a 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga

387

Articole de la același autor



O delegație formată din reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) Constanța și membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanța alături de profesorul de istorie Petrică Miu s-au deplasat, sâmbătă, 5 iunie, în orașul Văleni de Munte, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”.



În imobilul respectiv a locuit marele istoric înainte de a se muta la Sinaia, iar reprezentanții asociațiilor constănțene au participat la manifestările organizate de autoritățile locale, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea omului de cultură. Constănțenii au vizitat muzeul, refăcut aproape în întregime pentru a se înfățișa vizitatorilor așa cum era pe vremea scriitorului.



„Locuitorii orășelului cu numai 13.000 de locuitori îi datorează celebrului Iorga că a pus Vălenii de Munte pe harta culturii românești. În prezent, pe lângă casa Memorială, am observat că îi poartă numele și Casa de Cultură din localitate. Și-a găsit sfârșitul la marginea pădurii de lângă localitatea Strajnic, ucis cu nouă gloanțe, trase din două pistoale de calibre diferite. În locul respectiv este ridicată o troiță, unde participanții au ținut un moment de reculegere. Nicolae Iorga este personalitatea care a contribuit major la dezvoltarea culturii românești prin scrierea celor 1.003 volume, 12.755 articole și studii, 4.963 recenzii. Acesta a fost unul din cei mai mari istorici ai României”, au afirmat reprezentanții AMVVD Constanța. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.466 secunde