Vești proaste pentru șoferi! Instanța nu mai anulează suspendarea dreptului de a conduce!

2896

Articole de la același autor

Șoferii care contestă în instanță procesele verbale de contravenție, doar ca să scape de măsura suplimentară de suspendare a permisului, măcar până la sfârșitul procesului, nu mai au câștig de cauză!

Atacarea în instanță a proceselor verbale de contravenție, prin care se aplica măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce vehicule a devenit o modă în ultimii ani. Tot mai mulți șoferi se îndreptau spre instanța de judecată, nu atât pentru a li se face dreptate în ceea ce privește partea pecuniară și să nu mai plătească amenda, cât mai ales … să amâne cât mai mult momentul trist în care trebuiau să lase la sediul Poliției Rutiere permisul de conducere. Șoferii care săvârșeau contravenții, pentru care este prevăzută măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce între 30 și 90 de zile contestau procesul verbal, iar cu certificatul de grefă de la instanțele de judecată dobândeau din nou dreptul de a conduce, până la soluționarea definitivă a dosarului.

Căci, în multe cazuri, șoferii surprinși pe picior greșit au solicitat instanței de judecată fie anularea măsurii complementare de suspendare a permisului, fie suspendarea ei, până la încheierea procesului pe fond, iar instanța le-a încuviințat.



Cum a dispus agentul constatator, așa rămâne!


Această practică a luat însă sfârșit! În urma unei sesizări din partea conducerii Curții de Apel Constanța, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, în luna aprilie, că judecătorii nu se mai pot pronunța în ceea ce privește măsura complementară a suspendării permisului auto. Ce a dispus agentul constatator, așa rămâne, până la sfârșitul procesului! Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în urma semnalării faptului că judecătorii aveau o atitudine neunitară în această privință, iar unii încuviințau anularea măsurii complementare, în vreme ce alții o mențineau.

„Astfel, judecătorii, în momentul analizării unei contestații depuse împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenției care include și măsura suspendării dreptului de a conduce nu se mai pot pronunța asupra proporționalității măsurii. Cu alte cuvinte, după noile reglementări, aceștia nu se mai pot pronunța cu privire la necesitatea suspendării dreptului de a mai conduce autoturisme pe drumurile publice sau nu și, prin urmare, nici nu mai pot să înlăture sau să reducă această măsură complementară, în funcție de datele și contextul problemei”, a afirmat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

După cum se arată în documentația transmisă de magistrații Curții de Apel Constanța către Înalta Curte, „instanțele au pronunțat cu precădere o soluție în sensul înlăturării sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule, pentru argumente dintre cele mai diverse”.

Înalta Curte a admis însă recursul în interesul legii și a stabilit: „În interpretarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) și alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) și art. 34 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, instanța de judecată, învestită cu soluționarea plângerii contravenționale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenție, prin care s-a aplicat sancțiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporționalitatea acestei sancțiuni complementare. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6252 secunde