Verdict final! Au întârziat și au mințit! Sancțiuni și reinstruire la ISU Dobrogea

3138

Articole de la același autor

Trei ofițeri și patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” vor fi cercetați disciplinar, iar toți cei 800 de angajați ai instituției, care lucrează în operativ, vor fi reinstruiți. Acestea sunt câteva dintre măsurile dispuse în urma controlului desfășurat de șefii de la București în instituția constănțeană.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au făcut publice rezultatele controlului desfășurat, zilele trecute, la ISU „Dobrogea”, cu privire la modul în care pompierii au intervenit la incendiul din ziua de 16 februarie, de pe Bulevardul Mamaia, în urma căruia o femeie a căzut de pe balconul apartamentului cuprins de flăcări și a murit. Cum s-a speculat încă din ziua incendiului, au fost constatate numeroase nereguli: pompierii au plecat târziu de la bază, nu au respectat protocolul de lucru, ba, mai mult, au mințit opinia publică, dar și superiorii cu privire la timpii de intervenție. „Au fost identificate pe timpul acțiunii mai multe disfuncționalități în ceea ce privește conținutul rapoartelor operative, stabilit prin reglementări incidente, în sensul transmiterii și consemnării parțiale ori eronate a timpilor operativi de alertare și de ajungere la locul intervenției, respectiv neutilizarea mijloacelor de comunicații pe care personalul operativ le avea la dispoziție. Consecințele directe ale acestor erori le reprezintă ajungerea cu întârziere a unor resurse la locul intervenției și imposibilitatea fundamentării fără echivoc a analizei ulterioare a intervenției. Comisia de verificare a mai constatat încălcarea unor norme procedurale privind echiparea personalului la locul intervenției, superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor în domeniul logistic prin neasigurarea menținerii în stare de operativitate a tehnicii de intervenție din dotare, respectiv nereguli identificate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ”, au arătat reprezentanții IGSU.


Pompieri sancționați pentru că au întârziat și au mințit

Prin urmare, au fost dispuse mai multe măsuri. În primul rând, trei ofițeri cu funcții de conducere vor fi cercetați disciplinar, iar patru subofițeri vor fi sancționați disciplinar. „Doi dintre ofițerii în cauză aveau atribuții directe în menținerea în stare de operativitate a tehnicii din dotare. Tehnica de intervenție fiind defectă, în speță autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime, nu au solicitat fondurile financiare necesare efectuării reparațiilor și introducerii în timp scurt în stare de operativitate a autospecialei, deși la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență aceste fonduri erau disponibile. Cel de-al treilea ofițer a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ din subordine la un nivel adecvat îndeplinirii misiunilor din competență și nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncționalităților nici la locul intervenției, unde a fost prezent”, a arătat comisia de control. De altfel, și prefectul Silviu Coșa a afirmat, vineri, că devizele pentru repararea autoscării, deși erau întocmite, au fost transmise abia în zilele care au urmat tragicului incendiu. De asemenea, a mai fost sancționat și personalul din dispecerat, atât de la ISU Dobrogea, cât și de la Detașamentul Palas.

Totodată, de vineri, toți pompierii care lucrează în operativ, în ISU Dobrogea, vor fi reinstruiți cu privire la „procedurile operaționale de intervenție pe tipuri de risc și verificarea stării tehnice și de întreținere a mijloacelor de intervenție”.

Șeful ISU Dobrogea, col. Mihail Cristian Amarandei nu a fost schimbat din funcție, mai ales ținându-se cont că a venit la Constanța pe 4 februarie. Dar, ca prim adjunct urmează să fie adus un ofițer din cadrul ISU București – Ilfov, începând cu 1 martie.

Prefectul Constanței va supraveghea dotarea ISU Dobrogea

Referitor la tragedie și controlul care a urmat, prefectul Silviu Coșa a precizat că este „inadmisibilă” comunicarea eronată a timpilor de intervenție. Totodată, zilele următoare, urmează să se analizeze concret de ce dotări este nevoie. „Îmbunătățirea dotării, ca și îmbunătățirea respectării procedurilor, ca și respectarea procedurilor sunt aspecte pe care le voi urmări zilnic. Voi avea discuții cu col. Amarandei, în fiecare zi, pentru că este o problemă de foarte mare risc. În ceea ce privește perna pneumatică, prima întrebare este dacă se impune achiziționarea ei. Oricât de mare ar fi impactul mediatic, specialiștii trebuie să spună cât de necesară este”, a afirmat prefectul Silviu Coșa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0352 secunde