Vasile Zelca: „Polițiștii care-i verifică pe carantinați acasă pot fi acuzați de abuz în serviciu”

2788

Articole de la același autor

Polițiștii atrag atenția superiorilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne că verificarea la domiciliu a persoanelor aflate în carantină sau izolare se face, în prezent, într-un mod abuziv, neexistând cadrul legal adecvat. „Această activitate trebuie să înceteze imediat, este de competența DSP-urilor”, spun liderii sindicali.

De mai bine de doi ani, polițiștii au primit noi sarcini: să verifice la domiciliu persoanele pentru care direcțiile de sănătate publică au dispus izolarea sau carantinarea, ca măsură restrictivă în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus. Încă de la început, sindicaliștii au tot atras atenția că nu există cadrul legal. Iată că au trecut mai bine de doi ani și această problemă nu s-a soluționat. Ba din contră, au tot apărut noi acte normative și niciunul nu a lămurit cadrul legislativ în baza căruia au loc respectivele verificări.

În cel mai recent grup de lucru organizat de Direcția Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sindicaliștii au atras din nou atenția asupra necesității clarificării cadrului legal.

„Legislația actuală este lacunară, pe acest segment, deoarece nu instituie persoanelor aflate în carantină/izolare obligația de a răspunde verificărilor efectuate, la domiciliu, de către un organ de control. Conform Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic persoana în cauză are doar obligația de a nu părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină/izolare sau, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului Direcţiei de Sănătate Publică. Astfel, această activitate nu are finalitate și nici eficiență, polițiștii regăsindu-se în imposibilitatea de a putea constata și proba o eventuală abatere de natură contravențională. Mai mult decât atât, în contextul lipsei unei norme legale clare, verificările pot constitui o vulnerabilitate pentru polițiștii care desfășoară aceste activități și care pot fi acuzați de abuz în serviciu și/sau hărțuire. Cu ocazia efectuării verificărilor, polițiștii trebuie să procedeze la legitimarea persoanelor în cauză, însă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, această situație nu se regăsește printre cele enumerate în mod limitativ de art. 34, în care poliţistul este îndreptățit să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei, fiind obligat să aducă la cunoștința persoanei în cauză, verbal, motivul legitimării”, a subliniat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.


Verificările la domiciliu pleacă de la „prezumția de vinovăție”

Acesta a adăugat că Legea nr. 55/2020 sancționează contravențional nerespectarea măsurilor de carantină și, pe cale de consecință, „în acord cu art. 15 din H.G. 34/2022, polițiștii ar trebui să aplice sancțiuni atunci când constată, cu ocazia activităților curente de menținere a ordinii și siguranței publice, că persoana aflată în carantină a încălcat această măsură și a fost depistată într-un loc public”.

Potrivit liderului sindical, activitatea de verificare la domiciliu este efectuată în afara cadrului legal și rezidă dintr-un concept ilegitim, care are la bază „prezumția de vinovăție”.

„Dezavuăm presiunea pe care unii «factori de conducere» din MAI o pun pe polițiști, impunând sarcini suplimentare cu privire la verificarea la domiciliu a persoanelor aflate în izolare/carantină, în detrimentul activităților specifice muncii de poliție. Alocarea de resurse umane, pe acest segment, coroborată cu deficitul de personal, slăbește capacitatea de acțiune în slujba comunității și a statului, misiune prevăzută la art. 2 din Legea 218/2002”, a mai arătat polițistul.

Drept pentru care, Vasile Zelca a subliniat: „Activitatea desfășurată de polițiști, pentru verificarea la domiciliu a persoanelor aflate în izolare/carantină, trebuie să înceteze imediat, întrucât nu este acoperită de proceduri legale, acestea fiind de competența DSP-urilor”.

Reamintim că polițiștii au subliniat, în urmă cu puțin timp, că și sarcinile de verificare a componenței măștilor textile depășesc atribuțiile lor, neavând pregătire în domeniu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6797 secunde