Unde sunt sectoriștii? Până și polițiștii le duc dorul!

1339
Unde sunt sectoriștii? Până și polițiștii le duc dorul! - fondsectoristi-1578690727.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii nu mai cunosc infractorii din zonele lor de responsabilitate, așa cum se întâmpla odată! La această concluzie au ajuns sindicaliștii din sistem, care atrag atenția că s-a ajuns în această situație urmare a dispariției sectoriștilor de pe stradă, a desființării birourilor de cercetări penale și a împărțirii ruralului între secții de poliție. 


Este nevoie de schimbări la nivel organizațional în cadrul Poliției Române, căci este din ce în ce mai evident că modificările realizate în ultimul deceniu au creat mai multe probleme. Iar una majoră, pe care le-o impută cetățenii oamenilor legii este că nu mai sunt la fel de vizibili pe stradă! Reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție au atras atenția, în primul rând, asupra necesității reînființării posturilor de sectoriști. "Desființarea structurii de sectoriști a avut în timp un impact mai mult negativ referitor la cunoașterea de către polițist a mediului infracțional zonal, atât din perspectiva prevenirii criminalității, cât și din punctul de vedere a finalizării pozitive a situației operative infracționale. Prezența sectoristului în zonă asigură continuitate în cunoașterea potențialilor infractori, încrederea și claritatea cetățeanului în modelul constant care asigură liniștea și ordinea publică. Cunosc multe cazuri din activitatea teritoriului, în care experiența de sectorist a determinat mult mai facil prinderea infractorilor", a afirmat liderul sindical Iulian Surugiu. 


De menționat că, după desființarea sectoriștilor, locul lor a fost luat de polițiștii comunitari. În ultimii ani, însă, inclusiv la nivelul județului Constanța se constată o reducere semnificativă a acestora, întrucât tot mai puțini polițiști sunt interesați de această linie de muncă. 


Polițiștii vor să se renunțe la secțiile de poliție rurală!


O altă modificare, survenită în ultimul deceniu și la care trebuie să se renunțe, consideră sindicaliștii, este reprezentată de secțiile de poliție rurală. Astfel, de mai bine de cinci ani, mediul rural este împărțit între aceste secții, care reunesc mai multe posturi de poliție. Așa se face că o singură patrulă de poliție are de supravegheat, într-o singură seară, de exemplu, și câte trei sau patru localități. S-a recurs la această măsură din cauza numărului scăzut de polițiști din mediul rural, dar s-a ajuns în situația ca polițiști să nu cunoască mediul infracțional din localitățile unde patrulează. "Secțiile de poliție rurală se interpun atât logistic cât și profesional între posturile de poliție și polițiile municipale, criteriile de responsabilitate a situației operative fiind de cele mai multe ori bazate pe competența teritorială și nu materială a cazuisticii în lucru. În același timp, prezența lor a determinat o oarecare confuzie în rândul cetățenilor, ca și adresabilitate, în cazul depunerii plângerilor sau a soluționării faptelor reclamate. Prezența unei astfel de structuri la nivel teritorial a atras alocarea unor resurse financiare și logistice mai mari decât ar fi fost necesare prin raportare doar eficiența activității", a mai arătat liderul sindical Iulian Surugiu. 


Referitor la propunerea sindicaliștilor de revenire la organizarea în posturi de poliție, comisarul șef Constantin Dancu, inspector șef al IPJ Constanța, a afirmat: "În conjunctura actuală, în care nu am reușit să stabilizăm oamenii pe funcții – iar acest lucru nu l-am reușit pentru că cei veniți din promoții, mai toți, sunt din alte județe și după ce termină perioada de tutelă pleacă – nu este posibilă revenirea la sistemul respectiv. Altfel, probabil că dacă personalul era stabil pe funcții, cred că ar fi fost mult mai eficient sistemul vechi, cu posturile de poliție". 


Un alt aspect semnalat de sindicaliști vizează desființarea birourilor de cercetări penale, care a dus la "disfuncții în special în felul în care probatoriile sunt administrate, efect susținut și de încărcătura mare de dosare care există la nivelul parchetelor". 
Toate aceste aspecte au fost semnalate de sindicaliști și noii conduceri a Ministerului Afacerilor Interne, care a dat asigurări că vor fi luate măsuri pentru reglementarea situației.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 10 Ianuarie 2020
Stire din Eveniment : Adjunct nou în fruntea IPJ Constanța
Marţi, 24 Decembrie 2019
Stire din Eveniment : Percheziții la braconierii de pește
Pagina a fost generata in 0.5794 secunde